В новия клип на Мариана Попова са използвани незаконни кадри, твърди режисьор

13167
В новия клип на Мариана Попова са използвани незаконни кадри, твърди режисьор
Снимка: Facebook

Новият видеоклип на певицата Мариана Попова - "Две хубави очи", е на път да предизвика поредния скандал за авторски права на културно произведение у нас. Оказва се, че в него са използвани незаконно кадри от филма "Дамасцена" на режисьора Тодор Анастасов, който сигнализира за случая във Facebook страницата на предаването "На кафе" по Нова телевизия.

Там режисьорът написа по повод гостуването на певицата и излъчването на кадри от новия ѝ клип в предаването, че видеото "Две хубави очи" е с незаконно използвани кадри от филма "Дамасцена", излязъл на екраните на 3 ноември 2017 година". 

"Според договора ми на режисьор на филма всяко използване на кадри на заснетия материал извън филма става с мое съгласие - такова аз не съм давал. Показването на клипа ще е незаконно и подсъдно", написа още Анастасов.

Режисьорът Тодор Анастасов: "Дамасцена" е филм за целия ни народ

Коя е българската мечта, каква е цената по пътя към успеха, трудно ли се снима филм с над 1500 души масовка и как две тави с баница мог...

По-късно той похвали Нова телевизия, тъй като оттам са реагирали много бързо и не са излъчили клипа. "Адмирации към Нова ТВ, че не пусна клипа на Мариана Попова след като ги алармирах за незаконно използване на кадри от филма "Дамасцена". Въпреки че беше обявен предварително за показ, в последния момент намериха начин да не се случи", коментира във Facebook Тодор Анастасов.

Припомняме, че преди време около филма "Дамасцена", където участва партньорът на Мариана Попова - актьорът Веселин Плачков, се заформи друг скандал. Toгава режисьорът заяви, че е започнала работата по изцяло нов монтаж на неговата готова продукция от компанията Concept Studio без разрешението му и това на сценариста и и изпълнителен продуцент Мария Лалева. "Не става въпрос за съкращения, както практикува "Холивуд", но пак със съгласие на авторите, било то и предварително. Махнати са цели линии от филма и сцени", твърди Тодор Анастасов. Пред Actualno.com той посочи, че казусът виси в пространството от януари 2018 г.

Както Анастасов, така и Мария Лалева, посочват, че имат официални документи, с които да удостоверят, че са носители на авторските права на филма "Дамасцена". Атанасов разказа, че е бил заставян да се откаже от правото си върху продукцията в името на това лентата да бъде "довършена" от нов екип. За Тодор Анастасов това е абсолютно недопустимо, тъй като според него става дума за преработка на вече готов продукт, който е минал официална премиера с продадени билети, гостувания по киносалони и т.н. В основата на всичко по думите на режисьора стои именно актьорът Веселин Плачков.

Около филма "Дамасцена" се завихря безпрецедентен скандал в историята на българското кино

Филмът "Дамасцена" на режисьора Тодор Анастасов е на път да се превърне в един от най-големите скандали в историята на българското кино...

Справка на Actualno.com в страницата на вече прожектирания в кината филм "Дамасцена" в IMDb (най-големия в света уебсайт с информация за филми) показва, че са допълнени имената на нов режисьор, нови трима съсценаристи и нов монтажист. Това става, без да е налице съгласието на носителите на авторските права за преработка и изменение, които също потвърдиха за настъпилата промяна. Филмът вече носи и името "Преходът - Дамасцена". 

* Новината е обновена в 14:04 ч.

Още за казуса четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Защо с годините Ева Мендес се превърна от успешна актриса в домакиня?

Няма да повярвате как е изглеждала Ромина Тасевска преди (СНИМКА)

Човекът - глас Краси Аврамов жертва на нигерийци

БФС освободи Виктория от "Ергенът"?

Емануела с нова промяна на сцената на Dancing Stars (СНИМКИ)

Нови разкрития в "Ергенът": Валерия шокира Алек с историята си (СНИМКИ)

Изключиха поредния участник от Hell's Kitchen (СНИМКИ)

Доналд Съдърланд издава мемоари

"За мен това е шок": Едно момиче си тръгна от "Ергенът" неочаквано (СНИМКА)

Дървената плоскост, спасила живота на Роуз от "Титаник", бе продадена за немислима сума

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com