Блатотворителна изложба–базар проведе Съюзът на инвалидите във Велико Търново (СНИМКИ)

4064
Блатотворителна изложба–базар проведе Съюзът на инвалидите във Велико Търново (СНИМКИ)
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
По повод 3-ти декември – международния ден на хората с увреждания, във фоайето на община Велико Търново се състоя блатотворителна изложба – базар. Жените от арт-ателието при общинската организация на Съюза на инвалидите във Велико Търново бяха подредили старателно своите ръчно изработени подаръци и творби, предлагани на достъпни цени.

„Поклон пред златните ви ръце, много хубави неща изработвате – получиха поздрав и признание жените от търновска гражданка – купувач.

„Този ден ни мотивира да покажем, че хората с увреждания могат да творят красота и да не се оплакват. Към организацията имаме учредено арт-ателие, и харага, които участват в него изработват всички тези неща. Искаме да покажем, че сме еднакви с другите, равностойна част от обществото“ – сподели г-жа Вълева от Съюза на инвалидите.  

18 жени работят в ателието сега, а през годината варират около двадесет. Събират се един път на седмица в клуба на инвалида и пенсионера на ул. „Краков“ № 8. Работят и вкъщи, защото не успяват само за няколко часа заедно да изработят всички неща, които са планирали. Налага се да съвместяват клуба и с други организации.

Жените от ателието развиват активна дейност – рисуване,  шиене, плетене, бродиране и др., с които пазят традициите живи и популяризират България. Всеки се е специализирал в дадена област -

Йорданка Петрова изработва красиви пана от сушени цветя; Величка, която е председател на клуба, прави прекрасни апликации на картини;

Баба Янка Богданова прави оригами за радост на децата и на всички;

Малина Мъглова прави кукли, като сама измисля моделите и ушива носиите.

С годините организаторите забелязват, че хората все повече започват да оценяват и да търсят ръчно изработените плетива и сувенири, а не китайското масово производство. Това ги стимулира да правят различни неща, включително от събрани естествени материали като камъчета, миди и др. Едно камъче става барбаронче за децата, мидичките се превръщат в калинки - идеите са най-разнообразни и оригинални. Представя ги г-жа Елина Димитрова – член на клуба.

В ателието членува и поетесата Елда Живкова, която популяризира Търновград, твори за деца и е написала химна на инвалидите, който изпълняват.

Жените от Съюза на инвалидите ходят по изложби, печелят награди – последната е бронзов медал за представения от ателието автентичен жетварски обичай „Първи сноп“ от Търновския край на международния фестивал в Балчик в края на м. август тази година.  „Нашият медал е единствения от България, с което много се гордеем. Участваха и бесарабски българи, от Украйна, Румъния, Молдова, Гагаузия, всички говорят и пеят на български“ – каза г-жа Вълева. „Всичко е автентично, събрано на доброволни начала от нашите баби – облекло, сърпове, инвентар, всичко, което е необходимо за пресъздаването на обичая – допълни г-жа Петрова.

Миналата година в Перник са спечелили първото място със същия обичай, преди това и първото място в Смолян. Режисьор-постановчик е г-жа Илка Банкова. Тя раздава ролите и държи всичко да бъде по сценарий. През следващата година обмислят представяне с друга постановка.

„Имаме и проблеми от различен характер – субсидиите не стигат, трудно намираме спонсори, костюми трудно се намират, но ние продължаваме напред.“ – сподели г-жа Петрова.

Дарителите са предимно средни частни фирми, които проявяват съпричастност и са готови да помогнат с малки дарения. „Институции сред спонсорите няма. До големите фирми не можем да достигнем – Кроношпан, Престиж, Сладоледена фабрика , Бритус - каза г-жа Вълева. Търсят още спонсори, защото имат нужда от подпомагане за тяхната обществено полезна дейност и изяви.  

Предстои участие на Съюза на инвалидите в Коледната изложба-базар на 17 и 18 декември в парк Марно поле. В къщичките на достъпни цени ще се предлагат техните ръчно изработени произведения и подаръци, с които се надяват да зарадват повече хора.

Жените от арт-ателието са щастливи, че са присъствали на светването на светлините за рожденственските и новогодишни празници във Велико Търново, и са възхитени от красивата украса.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители