Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АФП: Лятно училище за българските роми

06 септември 2012, 13:52 часа • 7136 прочитания

Прегърбена над маса в разнебитено ромско училище в Северозападна България, 73-годишната Винитка Начева с удоволствие се занимава с текстове и задачи по математика. Тя е една от над 7000 души, които са се записали в нова финансирана от ЕС програма, целяща да се справи с неграмотността в България – проблем, който в по-голяма степен засяга ромското малцинство, пише в материал на АФП.

„Ходя на училище с удоволствие всеки следобед, след като съм свършила работата си в градината”, казва Начева, на която единствено катарактата пречи да вижда ясно черната дъска в училището в Берковица.

Ромите в България са около 700 000 или около 10% от населението. По-голямата част от тях живеят в бедност и безработицата е повсеместна.

Около 4600 от включените в програмата са избрали да посещават уроци от основните класове. Много от тях са безработни роми.

За 29-годишната Софка Асенова уроците са шанс да навакса изгубеното време.

„Трябваше да се грижа за братята и сестрите си и се омъжих на 15 години”, казва Асенова, която учи каква е разликата между единствено и множествено число.

„Имам две деца и ще се погрижа те да учат. Ако бях учила, нямаше да съм безработна” , казва жената.

Участниците в програмата получават по четири лева на ден и преди всичко това ги привлича към курсовете. За един месец това са 80 лева - двойно повече от това, което мнозина получават като социални помощи.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес