Бедственото положение в Берковица остава, активира се свлачище

14718
Бедственото положение в Берковица остава, активира се свлачище
Снимка: БГНЕС

 

Все още няма основание за отмяна на бедственото положение в Берковица, след като градът беше залят от придошлата река Берковска през нощта срещу петък. Решението е на кризисния щаб към общината, заради продължаващите валежи.

Нямаме проблеми с електрозахранването, в по-голямата част на града водоснабдяването е нормално, с изключение на някои квартали, където налягането е по-слабо. Осигурява се доставка на минерална вода, продължава работата по преодоляването на последствията от наводнението, увери кметът на община Берковица Димитранка Каменова.

Хората в Берковица: За наводнението е виновна безразборната сеч

"Има причини да се случи това, може би тази безразборна сеч нагоре по горите. Не можем да си обясним откъде дойде тази вода". Това ра...

Тя обясни: "Има две критични точки, следим ги. Идва техника от Монтана от гражданска защита. Имаме да насипваме матерали от завод "Мрамор", за да може да спасим част от улицата "Елин Пелин". Цяло нощ полицията дежуриха. Наши служители на два часа даваха информация за тези критични точки. За съжаление, обаче, вали над града. Вали и в Балкана. До настоящия момент смятаме, че се справяме. Само да не дойдат големи количества води от Берковския балкан".

Нивото на река Берковска продължава да се покачва, защото валежите не спират, информира междувременно bTV.

Най-критично е положението в квартал „Заряница", където огромно свлачище е откъснало пътя и е стигнало на метри от жилищните сгради. Пътят до завоя на реката е пропаднал, а блокът в съседство е само на около 8 метра от свлачището. Хората са много притеснени.

Към обяд земята се укрепва с огромни каменни късове, а багери се опитват да отклонят течението на реката, което в със страшна сила удря точно в засегнатия бряг и продължава да нанася поражения.

Бедствено положение в Георги Дамяново и Берковица

Вследствие на силните валежи е обявено бедствено положение в община Георги Дамяново, област Монтана. Без електрозахранване са около 30...

Още една къща бе отнесена от стихията в Берковица. Десетки дворове вече са част от коритото на реката. Водата е погълнала десетки квадрани метра от брега, отнесла е шосето в съседство, въпрос на време е да засене основите на блока в съседство.

Според информация нa БНР второ денонощие без ток са Дива Слатина, Говежда и Дълги дел. Те са и без водоснабдяване заради прекъснат водопровод. От вчера след обяд достъпът до тях е възстановен и е осигурена доставката на минерална вода и стоки от първа необходимост. Заради продължаващите валежи се налага допълнително укрепване на защитна дига на третокласния път към Дълги дел.

В Берковица обявиха бедствено положение

Вследствие на падналия пороен дъжд през последното денонощие, достигащ до 50 л. кв.м са наводнени по поречието на Берковска река и в н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com