Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без паника. "Студена" издържа при 8-ма степен по Рихтер

22 май 2012, 10:26 часа • 6510 прочитания

Паниката, накарала стотици перничани да напуснат домовете си и да избягат далеч от града, нямат основания.

Стената на язовир "Студена" е изпитвана за опасност от осма степен по скалата на Рихтер, успокои директорът на ВиК - Перник Искра Златанова. Очаква се днес по обяд язовирът да достигне 21 милиона кубически метра. При този обем съгласно предписание на МОСВ трябва да започне източване.

Цяла нощ се правят проверки и няма основание за паника и притеснение за живеещите в региона, коментира пък министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след трусове от 5,8 по скалата на Рихтер, които тази нощ разлюляха Западна България.

„Язовирната стена е в добро експлоатационно състояние и няма причини, никакви за притеснение. Има свободен обем, може да се прави, ако се наложи и контролирани изпускания, но такива не се налагат", категорична е тя.

Състоянието на магистрала „Люлин" също е добро, няма напукани участъци.

„Мостовете и тунелите в страната ще бъдат детайлно тествани от лаборатория на АПИ, за да се уверим, че няма поражения . Проблем няма и с язовирните стени в Софийска област", допълни по темата кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Няма опасност от преливане на язовир Пчелина край Перник", информира и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Язовирът е обследван от Напоителни системи и е под постоянно наблюдение.

Редактор: Иво Георгиев

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес