ЦИК получи оферта за още 1500 машини за гласуване от “Смартматик”

2885
ЦИК получи оферта за още 1500 машини за гласуване от “Смартматик”
Снимка: БГНЕС

Производителят на машините за гласуване “Смартматик” изпрати финансово предложение до ЦИК за доставка на 1500 устройства за гласуване. Това докладва в сряда председателят Камелия Нейкова, предаде 24 часа.

Подробности за офертата не бяха обявени. Те ще бъдат разгледани първо на работно заседание, а параметрите ще станат ясни след финализиране на преговорите. По всяка вероятност ще има сделка.

Правителството ще отпусне на ЦИК нужните пари за допълнителните 1500 машини за гласуване

На изборите ще бъдат осигурени 1500 допълнителни машини за гласуване, за да се спазят изискванията на Изборния кодекс. Този ангажимент ...

От компанията са готови да доставят и малко повече от 1500 машини, обясни пред “24 часа” заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов. На разговорите между ЦИК и ръководството на “Смартматик” във вторник вечерта освен финансовите параметри на евентуалната поръчка е обсъдено, че при сделката е нужно да се ползва посредник. Причината е, че “Смартматик” няма представителство в България, съответно и банкова сметка у нас.

Поради краткото време няма как компанията да отговори на всички изисквания на Закона за обществените поръчки. Затова е нужно при сделката да се ползва посредник. На въпрос дали това ще бъде отново “Сиела Норма”, която досега доставяше машините, произведени от “Смартматик”, Томов уточни, че компанията е оставила на ЦИК да прецени кой ще е посредникът. “От “Смартматик” изразиха готовност да обучат наши IT експерти, които след парламентарния сами да извършват всички необходими модификации на софтуера за следващи избори. Това е важно, защото така ЦИК няма да е зависима от волята и търговските намерения на една компания”, смята Томов.

Потвърдено е, че от Нидерландия и Тайван могат да бъдат осигурени над 1500 машини. “Ще търсим максимално изгодни за страната и за ЦИК финансови условия при сделката”, уточни Томов пред БНР. Предстои ЦИК да реши каква процедура за доставка на устройствата да обяви, добави зам.-шефът и говорител на ЦИК Росица Матева. Комисията поиска вчера данни от “Информационно обслужване” за броя на секциите с над 299 избиратели, в които на 11 юли ще се гласува само с машини.

До директните преговори между ЦИК и “Смартматик” се стигна, след като “Сиела Норма” отказа да участва в процедурата за доставка на 1500 машини. Причината е, че обявената от ЦИК цена беше 6,5 млн. лв. без ДДС, а според компанията стойността на устройствата е 15 млн. лв. Така се наложи ЦИК да обяви друга процедура - за софтуер и логистика на машините за 4,35 млн. лв. Изпълнител на тези дейности ще е “Сиела Норма”.

ЦИК и "Сиела Норма" се договориха за цена от 4,4 млн. лева

Централната избирателна комисия (ЦИК) и фирма „Сиела Норма“ АД се договориха дружеството да изпълни дейностите по техническ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...