Цветлин Йовчев: Незатварянето на гетата ще доведе до проблем, там може да избухне бомба

4142
Цветлин Йовчев: Незатварянето на гетата ще доведе до проблем, там може да избухне бомба
Снимка: БГНЕС

"Проследяването на телефоните на лицата под карантина засяга използването на така наречените трафични данни, които нямат общо с подслушването". Това заяви в студиото на „Лице в лице“ бившият министър на вътрешните работи, вицепремиер и директор на ДАНС Цветлин Йовчев.

„Всеки един от нашите мобилни телефони поддържа връзка с мрежата и мобилният оператор знае във всеки момент къде се намира телефонът. В закона става въпрос само за това – да се установи в кой район е лицето“, уточни той. Йовчев допълни, че такива възможности полицията и службите са имали и до момента, но досега се е налагало искането за използването им да става по Закона за специалните разузнавателни средства. „Това означава, че трябва да има данни, че ние сме извършили тежко престъпление. В случая, в който проверяваме хората дали спазват карантината, това не е така“, заяви бившият вътрешен министър, като допълни, че досега механизмът за изваждане на разрешително е бил тежък и тромав.

Над 150 000 лв. събраха за МБАЛ - Асеновград за денонощие. Кампанията продължава

Борбата срещу коронавируса обедини асеновградчани. Над 156 000 лева са събрани за денонощие в дарителската кампания в помощ на МБАЛ - А...

„Представете си, че трябва да следим 5 или 6000 души дали спазват карантина. Според мен това не е нещо извънредно и само в България. Много държави прилагат тези мерки, някои дори имат стратегически разузнавателни системи, с които могат много точно и бързо да определят контактите на всеки един от нас и кой с кого е бил“, каза още той. Според него гаранцията, че с тази възможност няма да се злоупотреби, е в парламентарния контрол и бюрото за контрол на СРС-та.

Цветлин Йовчев обърна внимание на ситуацията в гетата в контекста на кризата с коронавируса. „Незатварянето на гетата ще доведе до проблем. Имам опасения, че в момента, в който си помислим, че сме овладяли епидемията, тя пак ще избухне именно от там. Има хиляди хора, които се връщат от рискови райони и не спазват мерките. Предвид културата им и техните особености те не са спазвали мерки, за да се предпазят от болестта. Завръщайки се тук, техните културни и битови особености правят така, че те не поддържат социална дистанция, нивото на хигиена не е особено високо и освен това голяма част от тях са слабограмотни. Събрани тези фактори за мен крият огромен риск“, предупреди Цветлин Йовчев.

Според него трябва не само да се ограничи достъпа за влизане и излизане оттам, но и да се засилят мерките за контрол. „Ускорено тестване, термокамери на входа и вътре, за да се вземат мерки навреме. Иначе отвътре ще избухне бомба“, заяви бившият вътрешен министър. Той даде за пример Южна Корея, където със съвременни технически средства като проследяване на хората, термокамери, лицево разпознаване се упражнява контрол и бързо се издирват и поставят под карантина лицата, като така успяха да постигнат бързи и добри резултати.

Според Йовчев включването на армията се прави в много страни, в извънредно положение се включват и тези сили и това не трябва да притеснява никого. „Тук, обаче, имам една забележка. В точка 5 казва, че може да се употребява сила от военните при „абсолютна необходимост“. Това за мен не значи нищо. Трябваше да бъдат описани случаите, за да са защитени и самите военнослужещи“, допълни той.

Заради работата от вкъщи: Масово бавят изплащането на болнични

Заради работата от дома и затворените офиси много счетоводители в частни и държавни фирми нямат достъп до работните си места, а това ба...

Според Цветлин Йовчев затварянето на областни градове с КПП-та при всички положения заостря вниманието на хората, че не трябва да пътуват и им създава известни трудности, които могат да го откажат от излишно пътуване. „От друга страна, обаче, ако някой има необходимост да пътува и тръгне да пътува, ще намери бележка и ще мине. Според мен трябва да има термокамери и макар че ще струват много, вероятно ще спестят животи“, допълни той.

Цветлин Йовчев предупреди правителството, че при задълбочаване на кризата с коронавируса, може да се стигне до недостиг на хора в полицията. Затова според него трябва да се мисли за привличането на доброволци в помощ на органите на реда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com