Европа отново ни критикува за зависимите медии

12759
Европа отново ни критикува за зависимите медии
Снимка: Getty Images / Guliver

Европа продължава да критикува България заради зависимостта на медиите от определени олигарси в държавата. Според първия доклад на Европейската комисия за борбата срещу корупцията в ЕС, собствеността на медиите в България е все по-концентрирана в ръцете на едни и същи лица. Този факт компрометира независимостта в работата на редакциите.

В доклада е посочено, че в България има голямо разнообразие от медии, свободата им е защитена от закона, но съсредоточаването на собствеността им у определени лица ги прави зависими. От Брюксел припомнят, че еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус и посланици на държавите членки в София вече са изразявали безпокойство за прозрачността и концентрацията на собственост на медиите.

И какво от това?

"Плевнелиев с комисиони от КРИБ", съобщи в заглавие преди дни един от вестниците на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски. Някъде в ...

"Собствеността и финансирането на медиите не са достатъчно прозрачни и платеното отразяване на събитията невинаги се посочва като такова, пише в доклада за България. - По отношение на приходите от реклама печатните медии, особено местните издания, зависят от публичния сектор. През 2013 г. правителството обеща да рационализира процедурите за възлагане на договори за реклама, финансирани със средства на ЕС. Забелязано е нарастване на самоцензурирането в медиите, дължащо се на корпоративен и политически натиск. В Световния индекс на свободата на пресата (World Press Freedom Index) България е на последно място измежду членовете на ЕС. Изтеклите стенограми от подслушани разговори указват наличието на политическа намеса в работата на прокуратурата и медиите и покровителстване на предприятия от провеждането на разследвания".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com