Финансовият министър разкри колко пари са събрали синдиците на фалиралата КТБ

9583
Финансовият министър разкри колко пари са събрали синдиците на фалиралата КТБ
Снимка: БГНЕС

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ АД в несъстоятелност) са събрали досега 1,443 млрд. лева при оценка на вещите и активите ѝ за 1,378 млрд. лева.

Конкретно за периода от 31.08.2018 до 30-ти март т.г. събраните средства са 542 млн. лв., 282 млн. лв. от които са при реализация на обезпечения и суми, получени от принудително изпълнение върху друго имущество на длъжници на банката. Към края на месец март т.г. масата на несъстоятелнастта ѝ е в размер на 84 млн. лева. Състои се от парични средства по особена сметка на синдика, финансови активи, вземания от банки, вземания по кредити, материални, нематериални и други активи. Това става ясно от отговор на финансовия министър Росица Велкова – Желева до депутата Мартин Димитров от ПП-ДБ. Фактически той е даден от синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова.

Припомняме, че на 6 ноември 2014 г. Управителният съвет на БНБ установи отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ в размер на минус 3.7 милиарда лева. Също и че банката не отговаря на капиталовите изисквания на Регламент (ЕС) №575/2013 поради обезценки на активи в общ размер 4,222 млрд. лв. Тогава отне лиценза ѝ за извършване на банкова дейност.

Докладът за анализа и оценката на банковите активи, извършена преди това от три одиторски фирми, показва, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Множество кредити пък са с нулева стойност. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13%. Този резултат бе потвърден и впоследствие, при извършването на различни експертни заключения от международни компании.

КТБ АД е обявена за неплатежоспособна и несъстоятелност със съдебно решение от 22 април 2015 г. С това решение съдът е приел, че несъстоятелността на банката е била факт още при налагане на специалния надзор от страна на БНБ на 20 юни 2014 г.

От отговора на синдиците на КТБ се разбира, че разходите ѝ за външни услуги, в това число консултантски договори, адвокатски хонорари за периода от 2016 до тази година възлизат на около 0,014% от събраната в масата на несъстоятелността сума. Това означава сума от около 202 хиляди лева.

След 31.08.2018 г. масата на несъстоятелността на КТБ е допълнена с вземания от физически и юридически лица на обща стойност 314 млн. лева.

Независимо, че част от кредитите са оценени с нулева пазарна стойност, това не означава, че синдикът следва да ги квалифицира автоматично като несъбираеми. В рамките на своите правомощия, действайки в защита интересите на кредиторите на масата на несъстоятелността, са предприети действия за събиране вземанията и по тези кредити. Това е довело до възстановяване на част от вземанията на банката, с което допълнително е увеличена масата на несъстоятелността.

Към настоящия момент и до изготвяне на окончателната сметка за разпределение нямаме основание да квалифицираме някои от кредитите като несъбираеми, допълват синдиците.

От информацията става ясно също, че кредиторите на банката са получили над 25% от своите вземания извън размера, гарантиран от Закона за гарантиране на влоговете в банките. Общата стойност на извършеното от синдика разпределение по изготвените до момента пет частични сметки за разпределение па налични суми между кредиторите е в размер на 1,3 млрд. лева.

„При извършена оценка на вещите и имуществените права от масата на несъстоятелността на „КТБ” АД (н.) от „ПрайсуотърхаусКупърс България” ЕООД и „Инжинерингсервиз София” ООД в размер на 1378 млн. лева, към 30.04.2023 г. събраните средства от синдика па „КТБ“ АД (и.) са в размер на 1 443 млн. лева“, поясняват още Донов и Маринова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com