Съдът в Страсбург: Лицензът на КТБ е отнет незаконосъобразно

6624
Съдът в Страсбург: Лицензът на КТБ е отнет незаконосъобразно
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) установи категорично на 30 август, че лицензът на Корпоративна търговска банка (КТБ) е бил отнет незаконосъобразно.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) категорично установи днес, 30 август, в свое заседание, че по казуса КТБ българските власти са погазили на два члена от Европейската конвенция за правата на човека. Те се отнасят до правото на справедлив процес и правото на собственост.
 
 
Делото КТБ срещу България е свързано с отнемане на лиценза на търговската банка от БНБ и последвалото съдебно производство в България.
 
 
При констатирането на нарушенията Европейският съд по правата на човека приема по-специално, че българските съдилища са отказали на КТБ надлежен съдебен контрол на решението за отнемането на лиценза, а също така, че КТБ е била представлявана в съда от лица, зависими от БНБ, като не е успяла да изложи своята гледна точка.
 
 
Според Европейския съд отнемането лиценза на КТБ следва да бъде отменено, както и последиците от това решение.
 
 
Европейският съд по правата на човека не уважи материалните претенции на КТБ, свъзрани с предявеното финансово обезщетение. България обаче е задължена да преразглежда законодателството си, за да установи дали пропуски в него не са причината за подобни повтарящи се нарушения.Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) установи категорично на 30 август, че лицензът на Корпоративна търговска банка (КТБ) е бил отнет незаконосъобразно.

ЕСПЧ взе решение, че българските власти са погазили два члена (общо три нарушения) от Европейската конвенция за правата на човека. Те се отнасят до правото на справедлив процес (две нарушения) и правото на собственост (едно нарушение).

Цветан Василев вече може да пътува само с лична карта в държави извън ЕС

Близо месец след като Интерпол спря да издирва бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, той вече м...

Делото КТБ срещу България е свързано с отнемане на лиценза на търговската банка от БНБ и последвалото съдебно производство у нас, завършило с окончателното решение на петчленен състав на Върховния административен съд на 2 април 2015 г.

При констатирането на нарушенията Европейският съд по правата на човека приема по-специално, че българските съдилища са отказали на КТБ надлежен съдебен контрол на решението за отнемането на лиценза. ЕСПЧ заявява още, че КТБ е била представлявана в съда от лица, зависими от БНБ, като не е успяла да изложи своята гледна точка.

Освен това не е имало налице нито съдебни, нито други гаранции срещу произвол при вземането на решението за отнемане на лиценза на КТБ.

Според Европейския съд отнемането на лиценза на банката следва да бъде отменено, както и последиците от това решение.

Европейският съд по правата на човека не уважи материалните претенции на КТБ, свързани с предявеното финансово обезщетение - 5,3 млрд. лв. Това решение не значи, че не може по съдебен път да се търсят компенсации.България обаче е задължена да преразгледа законодателството си (Законът за кредитните институции (ЗКИ), за да установи дали пропуски в него не са причината за подобни повтарящи се нарушения.

БОЕЦ иска да даде на Кьовеши документи за КТБ, Пеевски и Гешев

Ще предоставим няколко десетки документа, свързани с мегаделото КТБ, които показват и доказват кредитите на Делян Пеевски към банката и...

Припомнете си цялата история на фалита на КТБ през 2014 г. ТУК и ТУК.

Припомняме, че решението за отнемане на лиценза на КТБ беше взето на 6 ноември 2014 г. от Българската народна банка. То обаче беше обжалвано от "Бромак" на Цветан Василев. Заради оспорването на решението СГС не можеше да назначи синдик в КТБ и съответно бяха прокарани законови промени, които позволиха моменталното назначение на временни синдици. Целта - да се избегне "разграбване" на активите на КТБ.

Адвокатът по делото Людмил Ангелов каза пред bTV, че по всяка вероятност сега ще се иска от българския съд отмяна на решението за отнемане на лиценза на КТБ и ще се обжалва обявяването на банката в несъстоятелност.

Пред "Фрог" той заяви: "Очаквам листопад от оставки, сред които и тези на Иван Гешев и Сотир Цацаров. Сега може да се търси имуществена отговорност на държавата".

Ангелов добавя, че решението е било очаквано "с оглед всички закононарушения, които се случиха у нас". Съдът според него казва, че фалирането на банката е извършено с активното съдействие на БНБ и съда - Върховния административен съд и СГС, Апелативни съдилища, както и Върховен касационен съд. "Това е шамар за всички тези институции", твърди той.

Сърбия реши - няма да връща Цветан Василев в България

Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българскит...

Относно възможността лицензът на банката да се възстанови, адвокатът заяви, че има процедури за отмяна на влезли в сила съдебни решения. По думите му, може да се направи искане за отмяна на решението за отнемане лиценза на банката и искане за отмяна на решението за обявяване на КТБ в несъстоятелност. Това вероятно ще се случи през следващите месеци, като може да го направи всяко заинтересовано лице.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика