X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Гешев отправи предупреждение заради законодателна идея, с цел ограничаване на правомощията му

5370
Гешев отправи предупреждение заради законодателна идея, с цел ограничаване на правомощията му
Снимка: БГНЕС

Справедливост не се дава от прокуратурата, а от съда. До това заключение стигна главният прокурор след дълги дебати по време на изслушването на поискания от БСП отчет за работата на прокуратурата.

В изключително дълго експозе, което беше предвидено за десетминутно според правилника на НС, Гешев изчете статистиката за работата на прокуратурата и направи извод колко добре работи държавното обвинение под неговото ръководство.

След това главният прокурор обяви подробности по някои от делата, за които в сряда бе питан от БСП в правната комисия. Тогава Гешев се оправда, че няма право да говори без разрешение на наблюдаващите прокурори. До днес обаче беше взел разрешение за част от казусите. Главният прокурор подчерта няколко пъти, че няма задължение да се отчита по дела, но го прави от уважение към парламента и защото прокуратурата е прозрачна. През цялото време той говореше назидателно към депутатите, които го притесняваха с въпроси.

Една от темите бяха преписките, които засягат премиера Бойко Борисов. За тях Гешев посочи, че ще говори схематично, за да не отегчава депутатите.

Той отправи и недвусмислено предупреждение към депутатите, звучащо почти като заплаха.

Червен депутат към Гешев: Забогатял ли е Делян Пеевски след източването на КТБ?

Инициалите ДП присъстват в някои от иззетите ръкописни бележки, а срещу тях са отбелязвани суми за милиони. Въпреки това името на Пеевс...

"Като го напра'име фигурант като Президента, точно кво ше ни вреди Гешев..." Тази реплика от телефонен разговор (с журналиста Огнян Стефанов) на укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков цитира главният прокурор Иван Гешев като пример, че именно той стои зад идеята за ограничаване на правомощията му.

"Ще следим дали това законодателно предложение ще бъде развито, внесено и прието и кои ще бъдат вносители", каза Гешев.

За "Барселонагейт" главният прокурор каза, че разполага с пълна справка от проведените действия. Били снети множество обяснения, изискани били справки, имало активна комуникация с партньорските служби. "Резултатът е, че след предоставен контакт с наблюдаващ прокурор, испанските власти вече няколко месеца няма обратна информация. Това не е толкова съществен проблем за приключване на преписката", каза Гешев. По думите му за края на преписката значение имат ревизии, които се изготвят в момента, както и предстоящите разпити на още няколко лица.

За записите и снимките има две преписки - проверка в Спецпрокуратурата и досъдебно производство в Софийската градска прокуратура. Възложени са технически експертни справки, включително е снето обяснение от Борисов, каза Гешев за записите. За разследването за снимките е разпитан Борисов, установяват се и се разпитват множество лица, които са имали достъп до жилището, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които не са изготвени.

"Вие месеци наред не можете да разберете кой е записвал премиера на републиката. Ако с такъв темп разследвате кражбата на коли, убий ме, не знам как сте ги намалили. Според мен COVID-19 ги е намалил повече. Според мен вие не вършите работа. Вие доведохте до междуинституционални сблъсъци. И милата г-жа Караянчева не знае премиерът нарекъл ли я е по определен начин или не", обърна се към Гешев Антон Кутев от БСП.

Гешев с разкрития за проверките за къщата в Барселона, записите и снимките от спалнята на Борисов

Законодателно предложение на лицето, което се укрива в Дубай, е главният прокурор да бъде направен фигурант като президента. Ще бъде ин...

Гешев явно не беше успял да вземе разрешение да даде подробности за преписката за апартамента на Владислав Горанов, която стои на трупчета вече две години. Но отчете "делото, касаещо едно лице, което се укрива в Дубай". Главният прокурор не посочи поименно Васил Божков, защото все още нямало влязла в сила присъда. Но се спря на това колко хиляди артефакти са открити в офисите му, за които няма документи и които са се съхранявали в нарушение на всякакви правила. Тези предмети ще бъдат обект на археологична експертиза от експерти от ЕС, обясни Гешев.

"Българският главен прокурор, още по-малко прокуратурата, няма да позволят да бъдат въвлечени в явно развиващата се политическа предизборна кампания. Ще продължим да работим, без да правим разлика. За съжаление ние много често показваме, че не уважаваме себе си и собствената си държава. България я е имало преди нас, ще я има и след нас", заключи Гешев.

Преди да говори по конкретните дела, Гешев се оплака отново от "силния формализъм на доказателственото право и формалистичния наказателен процес", които нарече основните причини да се говори, че няма достатъчно резултати. И да поиска законодателни промени. "Това са реалните проблеми, които пречат на борбата с престъпността, а не други, които са с пропаганден и политически характер като теоретични изменения в определени фигури и конституционни разпоредби", посочи главният прокурор, явно визирайки настояването да бъде сложен край на недосегаемостта му.

След това Гешев посочи как само законно притежаваните от Васил Божков артефакти били на стойност 1 млрд. евро. "А това е една огромна стойност, неща, които са изкопани от българската земя и собственост на всеки един български гражданин. Надявам се в един момент да станат собственост на всеки един български гражданин и да бъдат видени", обяви от парламентарната трибуна Гешев.

След това нарече пропагандна тезата, че сме най-зле в борбата с корупцията. И призова тези, които твърдят, че няма борба с корупцията, да му покажат друг период след 1989 г. с по-добри резултати.

Нинова: Г-н Гешев, хората усещат, че богатите и политиците правосъдието не ги лови

Най- голямото предизвикателство пред всички е да се отговори на все по-нарастващото усещане на хората, че няма справедливост. Че богати...

Цитира и данни на Евробарометър, че европейците като цяло смятат, че корупцията е широко разпространена в тяхната държава и само 34% смятат, че тяхното правителство ефективно се бори с корупцията.

Управляващите ръкопляскаха на Гешев и декларираха колко са доволни от доклада и от работата на държавното обвинение.

"Ние искаме вашата оставка и няма да подкрепим доклада. Защото той е много статистика без конкретни отговори на важни за обществения интерес въпроси, които вие опитахте да дадете частично. Богатата статистика заслужава уважение", обърна се към Гешев лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Тя го попита колко време е необходимо, за да отговори прокуратурата автентични ли са снимките, парите в чекмеджето, записите. "Не отговорихте какво става с разследването срещу Горанов", каза още Нинова. И допълни, че от 2017 г. досега БСП са пуснали 15 сигнала с факти, данни, за корупция по висшите етажи на властта и няма никаква информация по тях.

"Властта на прокуратурата е много голяма, тя се използва избирателно, а върху главния прокурор няма достатъчно контрол. Тези проблеми се потвърждават и от доклада. Двоен стандарт, политическа пристрастност и пристрастност спрямо някои бизнеси", обърна се към Гешев и Крум Зарков (БСП). "Смеската между политика и бизнеси се нарича олигархия, а олигарсите явно биват добри и лоши. СМС-ите ми са по-добри от СМС-ите ти", каза още Зарков, цитиран от в.Сега.

В президентството не са влизали тежко въоръжени хора, твърди Гешев в парламента

В президентството не са влизали тежко въоръжени хора, но аз не мога да забраня политически импровизации", заяви по време на дълго експо...

"Голямата власт и големият страх, която прокуратурата поражда е, че не някой може да бъде осъден, а че може безнаказано да съсипе…", опита се да приключи мисълта си Зарков, но председателката на парламента Цвета Караянчева му изключи микрофона, защото времето му било изтекло.

Гешев им отговори, че недосегаемостта е безотчетността на главния прокурор са мит. Че той е просто един върховен администратор, който няма намерение, а и няма как да извърши престъпление. Никой европейски прокурор няма да постигне по-добри резултати от българските прокурори с тези НК и НПК, посочи още Гешев.

Никой прокурор в Европа не повдига обвинение по политическо посочване, отговори Гешев защо депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски не е в делото "КТБ". Всичко, което е получил като финансиране, е върнато на КТБ. Това е факт по делото. Предмет на разследване по това дело не са кредитополучателите. Престъпление е това, което народът казва "чуждото прави човека щедър". Това не е цялата дейност на тази организирана престъпна група.

"За мен беше чест да съм пред Народното събрание. Българската прокуратура няма причини да се срамуваме, ние дължим прозрачност и отчетност на българските граждани", бяха финалните реплики на Гешев, които за втори път предизвикаха аплодисменти в пленарната зала.

В крайна сметка докладът на прокуратурата бе приет със 117 гласа "за", 61 "против" и един "въздържал се". Против гласуваха единствено депутатите от БСП.

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 юли

С промени в Кодекса на труда: Разписват правила за работа от вкъщи

Легализират превоза на малки туристически групи до 9 души

Прогноза за времето - 28 юли (сряда)

Четири пъти повече мигранти заловени у нас през първите 6 месеца на годината

Новините: Най-важното за деня, 27 юли

Димитър Манолов: Механизмът, който предлага правителството за актуализиране на пенсиите, е възможно най-добрият

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Последно в Актуално