Нинова: Г-н Гешев, хората усещат, че богатите и политиците правосъдието не ги лови

3494
Нинова: Г-н Гешев, хората усещат, че богатите и политиците правосъдието не ги лови
Снимка: БГНЕС

Най- голямото предизвикателство пред всички е да се отговори на все по-нарастващото усещане на хората, че няма справедливост. Че богатите, че политиците, правосъдието не ги лови. Това е предизвикателството пред всички нас.

С тези думи се обърна председателят на БСП Корнелия Нинова към главния прокурор Иван Гешев по повод представения от него доклад за работата на прокуратурата пред парламента.

Гешев: Хубаво е да се четат европейските доклади, ще ви допълня нещо за лице, което се укрива в Дубай

Близо 2300 разследвания за корупция и 156 са осъдените за такива престъпления. Това отчете на изслушването си главния прокурор Иван Геш...

Тя посочи, че БСП няма да подкрепи доклада, защото той е много статистика без конкретни отговори на важни за обществения интерес въпроси, които главният прокурор се е опитал да даде частично.

„Не са ли готови експертизите на записите и снимките на чекмеджето с парите, които обявихте още преди месеци, че правите? Колко време е необходимо, за да отговорите на българското общество автентични ли са снимките от спалнята от премиера? Автентични ли са парите в чекмеджето?

Автентичен ли е гласът в онези записи, в които има данни за престъпление? На прокуратурата е ролята да каже дали има такива данни, но аз допускам, че такива има. Кога мислите, че тези експертизи ще се произнесат?“-настоя за отговор Корнелия Нинова.

От името на парламентарната група на БСП Нинова попита и какво е станало с всички 15 сигнала, пуснати от началото на мандата на настоящия парламент и касаещи корупция по високите етажи на властта. По думите ѝ до този момент отговор няма, а сигналите са засягали важни за обществото теми, сред които строежа на преградното съоръжение на границата с Турция, както и твърдението, че политици са получавали нерегламентирани плащания от КТБ.

"Разбира се, богатата статистика заслужава уважение, защото зад нея стои трудът на много хора, на много прокурори. Нека приемат нашето уважение за това, което са свършили. Този доклад не дава отговори на важни въпроси, които вълнуват обществото в последните месеци, аможе би години", заяви още Корнелия Нинова. Според нея докладът дава странни отговори на значими въпроси. Лидерът на БСП изтъкна и друга причина, а именно за мястото и ролята на прокуратурата и контролът върху фигурата на главния прокурор.

В президентството не са влизали тежко въоръжени хора, твърди Гешев в парламента

В президентството не са влизали тежко въоръжени хора, но аз не мога да забраня политически импровизации", заяви по време на дълго експо...

"Днес вие сте главен прокурор, след време може да е друг, но въпросът е принципен за взаимният контрол на властите и безконтролността на главния прокурор, който и да е той", заяви Нинова.

"Не търсете политически позиции в предизборна кампания в това, което правим. В продължение на 4 години ви сигнализираме за всякакви случаи на корупция по високите етажи на властта и когато е имало избори, и когато не е имало. Не обвинявайте нас политиците, че когато си вършим работата да контролираме изпълнителната власт, го правим по политически подбуди или предизборни лозунги. Няма никакво значение дали си управляващ или опозиция, ако си държавник, който държи на върховенство на закона, разделение на властите, взаимен контрол на властите.

"Уважаеми г-н главен прокурор, разбира се, че всеки има право на своето мнение и становище, но смятам, че всичко, което правим и тук, и което ще говорим в следващите минути, е политика. Няма как да избягаме от това, защото когато говорим за върховенство на закона, за разделение на властите, за борба с корупцията, както вашата значима роля в този процес, така и нашата като народни представители, е категорично очертана.

Всичко е политика, самият вие сте правили политически изказвания. Включително и днешното си изказване завършихте с политически думи. Позволете преди да говоря конкретно по доклада да извадя нещо пред скоби. Факт, който ви е известен отдавна. Ние искаме вашата оставка и няма да подкрепим доклада", заяви още Корнелия Нинова.

Тя заяви, че главният прокурор не трябва да обвинява опозицията, че използва предизборно ситуацията, защото оценката е една за всички. "Пише я в европейските документи за България, а оценката за всички ни я дава българският народ", посочи още Нинова.

Появи се поредна мъглява снимка на прекрасната госпожа от спалнята на Борисов

Коя е прекрасната госпожа, с която премиерът Бойко Борисов е бил сготвен по думите му? Колкото и малко да е конкретната информация за н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика