X
 
 

Лозан Панов поиска наказание за шефа на Апелативния спецсъд заради Иванчева

2400 0
Лозан Панов поиска наказание за шефа на Апелативния спецсъд заради Иванчева
Снимка: БГНЕС
Председателят на ВКС Лозан Панов е предложил на съдийската колегия на ВСС да накаже дисциплинарно Георги Ушев, ръководител на Апелативния спецсъд (АСНС).

Повод за предложението на Панов е проверката в АСНС по делото "Иванчева" в края на 2018 г., която завърши с извод за нарушения при процедурата за определяне на мярката за неотклонение на подсъдимата бивша кметица на "Младост".

Петър Славов: Парламентът бълва лобистки закони в услуга на едрия капитал

Вчера вечерта (4 февруари) граждани излязоха на протестно шествие в защита на правосъдието в България. Акцията бе организирана от иници...

Според председателя на ВКС са извършени две дисциплинарни нарушения от страна на Георги Ушев. Първото е действие, накърняващо престижа на съдебната власт заради устно разпореждане към съдия от долустоящия Специализиран съд да извърши "фактически и правни действия по посоченото дело, които не съответстват на нормативни разпоредби, нито на установена съдебна практика".

От доклада на ВКС става ясно, че Георги Ушев е посетил е докладчика по делото за ареста на Иванчева след постъпване на частен протест от прокурор, като при това посещение го е уведомил за необходимостта особеното искане по чл. 343 да се администрира възможно най-бързо и да се изпрати на АСНС с оглед спешността на исканото произнасяне. Уведомил го е също за необходимостта следственият арест да бъде уведомен за постъпване на документите, изготвени от прокурора.

„Това поведение като административен ръководител на по-горестоящ съд представлява намеса в работата на съдия от по-долустоящ съд, която не се основава на законови правомощия, включително такива, касаещи администрирането на делата и жалбите или протестите.

Последното е особено значимо като се отчетат конкретните обстоятелства, а именно, че в случая не се установява бездействие от страна на докладчика по делото, нито забавено или несвоевременно извършване на дължимите процесуални действия (по изготвяне на протокола от съдебното заседание, подписването му и т. н.), нито по администрирането на постъпилия протест и съдържащото се в него искане по чл. 343 НПК", казва Лозан Панов, цитиран от администрацията на ВКС.

Граждани и юристи застанаха зад Лозан Панов и поискаха независимо правосъдие (ВИДЕО)

Обединени от каузата за правосъдие столичани се събраха тази вечер пред НДК, за да се включат в протестният марш под мотото "Да защитим...

Според него с действията си ръководителят на АСНС е допуснал "безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса".

Второто нарушение, заради което Панов настоява за дисциплинарно наказание, е образуваното от Ушев производство по протеста на прокуратурата за освобождаването на Десислава Иванчева, в нарушение на изискванията на процесуалния закон и при липса на годен, подлежащ на спиране съдебен акт за изменение на мярката а неотклонение - т.е. изпреварващо спрямо решението на долната инстанция, само на база на частичен протокол.

Отделно Панов настояваше за проверка на действията на четирима специализирани прокурори по случая, след като те написаха писмо с "препоръка" до съда да не предоставя документи от наказателното дело срещу Иванчева пред върховните съдии.

Заради назначаването на проверката в АСНС през 2018 г. Лозан Панов беше подложен на отделна проверка от Инспектората на Висшия съдебен съвет заради съмненията на кадровиците, че самият той е "нарушил независимостта" на магистратите в съда, преди те да се произнесат по случая с ареста на Иванчева.

Лозан Панов се превръща в знаме в борбата за независимо правосъдие

Стартиралата процедура за проверка на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов предизвика Инициатива "Правосъдие за в...

При евентуално потвърждаване на подобно нарушение Панов може да бъде подложен на процедура по отстраняване от заемания пост като председател на ВКС. В негова защита преди дни се проведе протест в София.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално