Тече проверка срещу председателя на ВКС - по сигнал на съдии от Апелативния спецсъд

6060
Тече проверка срещу председателя на ВКС - по сигнал на съдии от Апелативния спецсъд
Снимка: БГНЕС

Има проверка по отношение на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и дали той е нарушил Закона за съдебната власт в частта му "частен интерес при изпълнение на служебни задължения". Това де факто потвърдиха от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) пред Actualno.com.

Според получените отговори на специално зададени въпроси по отношение на Панов – дали има доклад на ИВСС за г-н Панов, който да предполага срещу него да бъде стартирана процедура по отстраняване от поста му на председател на ВКС и какви евентуални нарушения има в този доклад, както и кои от тях може да са основание Панов да бъде отстранен от сегашния си пост, ИВСС потвърждава, че по искане на становище от съдии от Апелативния специализиран наказателен съд е започната проверка. Тя трябва да приключи до 20 февруари, като може да бъде удължена до 20 март.

Панов иска прокурорската колегия да се произнесе по случая Иванчева

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще поиска от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет да се произнесе...

Становището на съдиите от спецсъда е "по повод извършена проверка, възложена от председателя на ВКС". Най-вероятно става въпрос за случая "Десислава Иванчева", по чието правораздаване Панов постанови проверка на действията на Апелативния спецсъд на ВКС. Проверката беше наредена, след като при второ искане Иванчева и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова да бъдат пуснати под домашен арест, Апелативният спецсъд спря изпълнението на решението, докато се произнесе по жалба на прокуратурата срещу решението на първата инстанция двете да бъдат пуснати.

Според проверката от ВКС това е станало без разписаната в Наказателно-процесуалния кодекс процедура, която дава право на подсъдимия да направи възражение. Паралелно с това са открити нарушения в разпоредбите на Правилника за администрацията в съдилищата, тъй като искането за спиране на изпълнението на първоинстанционния съд не е дошло в рамките на редовно образувано производство. ВКС смята, че тримата апелативни спецсъдии са взели решението си дали да спрат процедурата по пускане на двете подсъдими под домашен арест, без да уведомят подсъдимите и адвокатите им, че прокуратурата е протестирала постановения домашен арест без да са се е запознала с експертизите за здравословното състояние на Иванчева и Петрова. А Апелативният спецсъд е спрял пускането на Иванчева и Петрова без да разполага с протокол от заседанието на по-долна инстанция. От спецсъда оспориха заключенията на ВКС.

Припомняме, че в понеделник, 4 февруари, се организира протестно шествие в подкрепа на Панов – от Инициативата "Правосъдие за всеки". Организаторите твърдят, че проверката е старт на процедура за сваляне на Панов от поста му. Съгласно Закона за съдебната власт съдия може да бъде временно отстранен от длъжност ако е привлечен като обвиняем за престъпление от общ характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика