Лозан Панов се превръща в знаме в борбата за независимо правосъдие

16272
Лозан Панов се превръща в знаме в борбата за независимо правосъдие
Снимка: БГНЕС

Стартиралата процедура за проверка на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов предизвика Инициатива "Правосъдие за всеки" да организира протест на 4 февруари. А мотивът - евентуалното отстраняване на Панов от поста му.

Actualno.com изпрати запитване до Инспектората на ВСС (ИВСС) относно информацията и от там получихме потвърждение за течащата проверка. ИВСС потвърждава, че по искане на становище от съдии от Апелативния специализиран наказателен съд е започната проверка. Съдиите от спецсъда искат проверка на Панов заради възложена от него проверка на дейността на Апелативния спецсъд. Най-вероятно става въпрос за случая "Десислава Иванчева", заради който Панов постанови проверка на действията на Апелативния спецсъд от ВКС. Проверката беше наредена, след като при второ искане Иванчева и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова да бъдат пуснати под домашен арест, Апелативният спецсъд спря изпълнението на решението, докато се произнесе по жалба на прокуратурата срещу решението на първата инстанция двете да бъдат пуснати.

Тече проверка срещу председателя на ВКС - по сигнал на съдии от Апелативния спецсъд

Има проверка по отношение на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и дали той е нарушил Закона за съдебната власт ...

Проверката трябва да приключи до 20 февруари, като може да бъде удължена до 20 март. Според Инициатива "Правосъдие за всеки" обаче проверката е дали Панов не нарушава закона като "изпълнява законовите си правомощия да нарежда проверки по образуването, движението и разпределението на делата в апелативните съдилища". За инициативата това е категорично доказателство, че "политизираното и обслужващо олигархични интереси мнозинство" във ВСС иска да отстрани Панов, което неправителствената организация вижда като директна атака срещу върховенството на правото и независимостта на съда. А като доказателство за намерението инициативата вижда нежеланието на ВСС да се занимае с въпроса защо прокуратурата казва на Апелативния спецсъд да не обръща внимание на проверката на ВКС.

"Съдът трябва да бъде овладян изцяло и, чрез прокуратурата и мнозинството във ВСС, да бъде подчинен на олигархията, която управлява цялата държава и има непреодолимо влияние във всички власти. Ако отново премълчим, ако пак решим, че да опазим съда не е наша работа и продължим да защитаваме каузите си поотделно - разделени и фрагментирани, то неминуемо ще загубим всички битки, а скоро ще се окаже, че дори няма нужда от тях, защото всички институции и органи, всички медии дори ще са напълно овладени от статуквото на тази престъпна власт. Ще сезираме и Европейския парламент и ЕК с нарочна декларация за случващото се в съдебната власт и свободата на словото, подкрепена от гражданите на тази символична дата - 4 февруари. Спомняте ли си 4 февруари 1997 г. и Декларацията за национално спасение, която измъкна тогава България от кризата? Сега, 22 години по-късно пак имаме нужда от подобно народно единение, защото са застрашени демокрацията, правата и свободите ни!", пише във Facebook Инициатива "Правосъдие за всеки" и призовава за масов протест на 4 февруари. Протестът ще започне от 18:00 и ще продължи до 20:00 часа. Предвижда се да се превърне в шествие - от НДК до Съдебната палата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com