Микола Балтажи: Украйна гарантира безпроблемния транзит на газта в Европа

17435
Микола Балтажи: Украйна гарантира безпроблемния транзит на газта в Европа

Украйна и украинското правителство гарантират безпроблемния транзит на газта в Европа. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Микола Балтажи във връзка с падналия вчера пътнически самолет Боинг-777 на Малайзийските авиолинии на територията на Донецката област. По отношение на това, достатъчни ли са газовите запаси, с които разполага Украйна и реверсните доставки, за да покрият нуждите на страната за зимния период, посланикът каза, че са недостатъчни. „Украйна премина към режим на енергоспестяване, което е много важно за страната ни. Не стигат около 6 до 8 млрд. кубика газ. Искаме да компенсираме това за сметка на реверса през страните на Централна Европа, в това число и през Словакия. Но мисля, че има още време, за да се подготвим за това, това е много важно. Основното е, че Украйна и украинското правителство гарантират безпроблемния транзит на газта в Европа”, обясни Микола Балтажи.

Във връзка с падналия вчера пътнически самолет Боинг-777 на Малайзийските авиолинии на територията на Донецката област посланикът каза, че и други международни полети са застрашени, затова въздушното пространство над Донбаския регион е закрито. „Не се знае на колко точно, но в момента е закрито и международните авиокомпании не извършват полети във въздушното пространство над Източна Украйна”, Микола Балтажи.

Путин призова за прекратяване на огъня в Украйна

Руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти и украинските правителствени сили да прекратят огъня и да започнат прег...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com