Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 12 юни 2024 г.

12 юни 2024, 22:00 часа • 2712 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 юни 2024 г.

ПЕЕВСКИ ПРИКАНИ БОРИСОВ ДА ГО ИЗВИКА ЗА РАЗГОВОРИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО

Лидерът на ДПС Делян Пеевски призова с публикация във Facebook за започване на преговори за съставяне на правителство. В поста си Пеевски се обръща и лично към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

ПОЛИТИЧЕСКА КАША: ДПС Е ГОТОВО ДА УПРАВЛЯВА С БОРИСОВ, НЕГО ГО Е СТРАХ

Финалният въпрос е какво следва оттук нататък след оставките на лидера на БСП Корнелия Нинова и на съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов. Затварянето на партиите в твърди ядра, които затвориха разговора, очевидно не носи позитив на никого – все по-ниско доверие в институциите, избирателната активност и гласуването. Само две партии печелят от изборите, обобщи политологът Христо Панчугов изборният резултат пред bTV. 

ПОЛИТОЛОГ: ЕНП ЩЕ НАТИСНЕ ДБ ДА СЕ ОТЦЕПИ И ДА УПРАВЛЯВА С ГЕРБ (ВИДЕО)

Политологът доц. д-р Татяна Буруджиева изрази теза, че Европейската народна партия (ЕНП), част от чието семейство са ГЕРБ и "Демократична България", може да осъществи натиск към ДБ да излезе от коалицията с "Продължаваме промяната" и да се включи в управление с формацията на Бойко Борисов.

"ВЪЗРАЖДАНЕ" С НАЙ-МНОГО ПОДКРЕПА В РУСИЯ И ЮЖНА АФРИКА, ДПС СЪС СПАД ОТ ТУРЦИЯ

Ясно е къде на геополитическата карта стоят позициите на „Възраждане“ - партията на Костадин Костадинов е събрала най-много подкрепа в обявилата ни за неприятелска държава Русия, а също и в Южна Африка. Става въпрос за изборите за народни представители и евродепутати на 9 юни.

"ВЕЛИЧИЕ": ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ С ЕКСТРАВАГАНТЕН ОТГОВОР ЗА НАП

"Присъщо е за много фирми като имат нещо друго да правят с парите да не ги внасят веднага в държавата и после да платят с 23% лихва. Това е нещо, което правим от много години. Ще платя до 2 седмици всички тези задължения, ще затворя фирмите, ще уволня хората и ще се лиши държавата от милиони приходи на година". Това заяви идеологът на най-новата парламентарно представена политическа сила "Величие" Ивелин Михайлов пред bTV.

"РАДЕВ СЕ ГОТВИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ": АНАЛИЗ НА МИЛЕН КЕРЕМЕДЧИЕВ (ВИДЕО)

Президентът Радев се подготвя за политически проект, който да оглави в следващите месеци, може и година, въз основа на отлива от системните партии. Това заяви в предаването "Студио Actualno" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев, коментирайки ниската избирателна активност и резултатите след вота в неделя.

БОЕЦ ДАДЕ НИКОЛАЙ МАРКОВ ОТ "ВЕЛИЧИЕ" НА ДАНС ЗА ШПИОНАЖ В ПОЛЗА НА РУСИЯ

Гражданско движение "БОЕЦ" внесе до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) сигнал за действия на "представящия се за полковник" Николай Марков, който е бивш служител на НСО и бе избран за депутат от партия "Величие", съобщиха от движението.

ДЕЛО СРЕЩУ САРАФОВ ЗА НАТИСК НАД ЖИВКО КОЦЕВ? ЕТО КОГА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО

Ще бъде ли образувано досъдебно произвдство срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов по сигнала на бившия премиер Николай Денков за оказан натиск върху бившия главен секретар на МВР Живко Коцев? Този въпрос стои на дневен ред и вече е ясно кога ще има отговор.

В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРИЯ И НАТО: ЗАДЕЙСТВАМЕ СЕ С ПАТРУЛНИТЕ КОРАБИ И БОЕПРИПАСИТЕ ЗА ТЯХ

Министерският съвет прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с реализация на обществени поръчки за придобиване на боеприпаси. Те ще са за оръжейните системи на многофункционални модулни патрулни кораби (ММПК) на Военноморските сили.

АРЕСТ В ДАНИЯ ЗА ВРЪЗКИ С ПУТИН, В БЪЛГАРИЯ ЗА СЪЩОТО СЕ РАЗСЕЙВАМЕ: КРЕМЪЛ ДЕЙСТВА (ВИДЕО)

Режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин продължава да бетонира властта си с репресивни мерки. Поредната – на първо четене руската Дума прие закон за нежелани чуждестранни организации в Руската федерация, според който участващи в официално обявени за нежелани субекти ще бъдат глобявани и дори хвърляни в затвора. Това ефективно означава затваряне на още усти за критики към Путин вътре в Русия. Коя организация ще е нежелана ще решава руското правителство.

TIME: РАСТАТ РИСКОВЕТЕ, КОИТО ВНЕЗАПНО И ДРАМАТИЧНО ВДИГАТ ЗАЛОЗИТЕ В УКРАЙНА

За войната на Русия в Украйна администрацията на Байдън сега поема по-големи рискове, за да подкрепя Киев. Последният пример е решението на Белия дом да позволи на украинските сили да използват оръжия, предоставени от САЩ, за да нанасят удари по цели в Русия.

СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ: РУСИЯ ПАТЕНТОВА КАТАПУЛТИ ЗА ТАНКОВЕ

Руснаците вече тестват с хора своя система за "катапултиране на куполи на танкове". В Интернет вече се говори за нова, необичайна заявка за патент от Москва, съобщава полският сайт geekweek.interia.pl.

ЧЕРВЕНА ЛАМПА: РУСИЯ СЕ НАСОЧВА КЪМ ЧЕРВЕНО МОРЕ

Ясер Ал-Ата, член на Преходния суверенен съвет на Судан и заместник-главнокомандващ на въоръжените сили на страната, съобщи, цитиран от Al Jazeera, че Москва е предложила на Хартум да създаде логистичен пост в Червено море в замяна на доставки на оръжия и боеприпаси. Така отново беше повдигнат въпросът за присъствието на Русия на брега на Червено море.

ООН: ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И НА "ХАМАС", И НА ИЗРАЕЛ

Разследване на ООН установи, че както ислямистката групировка "Хамас", така и Израел са извършили военни престъпления и тежки нарушения на международното право от началото на войната в Ивицата Газа.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес