Най-важните новини за деня: 4 март 2024 г.

2524
Най-важните новини за деня: 4 март 2024 г.
Снимка: Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 4 март 2024 г.

ДОКЛАД: РАЗВИТИТЕ ИКОНОМИКИ С РЕКОРДЕН СПАД НА ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ (ГРАФИКА)

Развитите икономики с рекорден спад на вредните емисии, става ясно от доклад на Международна енергийна агенция за емисиите на CO2 през 2023 г., който предоставя пълна картина на свързаните с енергията емисии през годината.

"ГЕРМАНИЯ ИСКА ДА НИ НАПАДНЕ": В КРЕМЪЛ ТЪЛКУВАТ ЗАПИСИТЕ ОТ ББЕРЛИН И СЕ ПРАВЯТ НА ЖЕРТВА

"Германия има планове за нанасяне на удари срещу Руската федерация", накратко е тълкуванието на Кремъл след изтеклите военни записи от Берлин.

Припомняме, че 38-минутен запис на разговорите беше публикуван онлайн късно в петък в руските социални медии, като участниците обсъждаха възможното използване на произведените в Германия ракети и тяхното потенциално въздействие. Дискусиите обхванаха и използването на ракети с голям обсег, предоставени на Киев от Франция и Великобритания.

ФОН ДЕР ЛАЙЕН: БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ПРИНАДЛЕЖАТ ИЗЦЯЛО КЪМ ШЕНГЕН (ВИДЕО)

Румъния и България принадлежат изцяло към Шенген. Това смята председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, става ясно от нейн пост в Twitter.

Тя смята, че Румъния и България са изцяло ангажирани със защитата на външните граници на ЕС. "Така че преминаваме от пилотни проекти към рамки за сътрудничество. Това означава повече финансова и оперативна подкрепа за укрепване на външните граници на ЕС", уточни фон дер Лайен. 

УПРАВЛЕНИЕ ПРЕЗ ТЕЛЕВИЗОРА И ЗАПАЗВАНЕ НА СТАТУКВОТО: кАК ПРОДЪЛЖАВАТ ПП-ДБ И ГЕРБ-СДС? (ВИДЕО)

Имаме абсолютно отчуждаване през телевизора. Всичко се случва за хората, които са участници в тези процеси, без възможността да дадат обратната връзка. Това заяви в предаването “Студио Actualno” политологът Георги Киряков, коментирайки предстоящата евентуална ротация на властта. По думите му ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС искат да запазят статуквото в управлението и затова не искат да подпишат общ документ за поделяне на отговорностите.

Според Киряков началото на тази некоалиция е било зададено в катастрофична среда за България и е трябвало да се действа на принципа на разрешаване на катастрофичен проблем. "Когато даваш послания през телевизора, няма такова нещо. В сериал сме, в който хората, които трябва да участват активно във вземането на политическите решения, ги няма. Затова остава този навик у политиците - хората да не се търсят за мнение", смята политологът.

ПАРИТЕ В БРОЙ НА ПУТИН ЗА ВОЙНАТА СЕ ТОПЯТ. нОВИ УКРЕПЛЕНИЯ И ЗАГУБИ ЗА УКРАЙНА И РУСИЯ(ВИДЕО)

Руската икономика устоява много добре на западните санкции – вече месеци наред се появяват такива оценки в големи западни медии, такива оценки се правят и от експерти, и от специализирани тръстове. Въпросът е, че настоящото харчене на пари за руската военна машина поради войната в Украйна идва в голямата си част освен от приходи от търговия с петрол и в газ директно от т.нар. Руски суверенен фонд за благосъстоянието – еквивалентът в България е Сребърния фонд. Именно там се трупат излишъци от търговията с руски петрол и природен газ, когато ги има.

АНДРЕЙ ЯНКУЛОВ: ДОКАЗАТЕЛСТВА СРЕЩУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР МОГАТ И ДА ИЗЧЕЗНАТ

„Веществени доказателства, касаещи главния прокурор, повече от логично е да не се намират във фактическата власт на прокурори, които са му малко или много подчинени”. Това каза по Нова телевизия адвокатът и старши правен експерт в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: ЗА 12-О ПОРЕДНО ДЕНОНОЩИЕ НЯМА ОТЧЕТЕНИ СМЪРТНИ СЛУЧАИ

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи и като абсолютно число, и като процент, сочат данните на Единния информационен портал. са новите заразени, като те бележат ръст от 2 спрямо предходния отчет, когато имаше 4 случая.

За последното денонощие са направени общо 295 теста (PCR и антигенни), което е с 41 по-малко спрямо 336 проби при предишния отчет. Така процентът се променя от 1,19% на 2,03 на сто

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com