Най-важното за деня, 28 октомври 2022 г.

4677
Най-важното за деня, 28 октомври 2022 г.
Снимка: МРРБ

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 октомври.

ДЕМЕРДЖИЕВ РАЗКРИ, ЧЕ ПРИВЛЕЧЕНИТЕ КЪМ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ПО "ХЕМУС" СА ВИСОКОПОСТАВЕНИ ЛИЦА (ВИДЕО)

Вътрешният министър Иван Демерджиев разкри пред журналисти в парламента, че привлечените към наказателна отговорност по "Хемус" са високопоставени лица. 

КИРИЛ ПЕТКОВ: ДНЕС СЕ ПОКАЗА ЛИПСА НА ЖЕЛАНИЕ БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО ДА ПРОДЪЛЖИ (ВИДЕО)

Втори пореден ден Народното събрание не може да окомплектова всички комисии. Вчера те оставиха три от тях без председател след спорове между "Продължаваме промяната", ДПС и ГЕРБ. Една от тях и е Комисията по земеделие. За нея "Продължаваме промяната" отново номинираха бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов за председател. Кирил Петков се застъпи за Христанов, като призова "отборът, който така добре работи" в изпълнителната власт, да продължи да го прави и в парламента, но залата не пожела той да оглави комисията.

ВТОРИ ДЕН ДЕПУТАТИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ КОЙ ДА ОГЛАВИ 3 КОМИСИИ

Втори пореден ден Народното събрание не може да окомплектова всички комисии. Вчера те оставиха три от тях без председател след спорове между "Продължаваме промяната", ДПС и ГЕРБ.

АТАНАС РАДЕВ ЗА „ОТГОВОРИТЕ“: ВСИЧКИ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА, БЕЗ „ВЪЗРАЖДАНЕ“, ИСКАТ ПРАВИТЕЛСТВО (ВИДЕО)

Поглед в „Отговорите“ към политическите сюжети от седмицата, но през погледа на младите. Как работи парламентът и има ли надежда за съставяне на редовно правителство? Разговаряме с младия политолог Атанас Радев от Студентски клуб на политолога. Какъв знак е изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента?

НАДЕЖДА ЦЕКУЛОВА ЗА "ОТГОВОРИТЕ": МЗ РАЗГЛЕЖДА КОНКРЕТЕН ТЕРЕН ЗА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА (ВИДЕО)

Първата тема в "Отговорите със Спасиана Кирилова" не предизвика медийното внимание, но за нас е достатъчно важна, за да започнем с нея. Има развитие по сагата с изграждането на Национална детска болница. На среща във вторник (25 октомври) МЗ (здравното министерство) пое ангажимента другата седмица най-после да определи терен за болницата. Доколко ангажиментът е сериозен, коментираме с Надежда Цекулова от БХК, която е дългогодишен журналист, следил здравната тематика. Тя е и представител на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница":

„ОТГОВОРИТЕ“: С НАДЕЖДА ЦЕКУЛОВА, ЛЮБОМИР ДАЦОВ И АТАНАС РАДЕВ (ВИДЕО)

Първата тема в „Отговорите със Спасиана Кирилова“ не предизвика медийното внимание, но за нас е достатъчно важна, за да започнем с нея. Има развитие по сагата с изграждането на Национална детска болница. На среща във вторник МЗ пое ангажимента другата седмица най-после да определи терен за болницата. Доколко ангажиментът е сериозен, коментираме с Надежда Цекулова от БХК, която е дългогодишен журналист, следил здравната тематика. Тя е и представител на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“.

АТАНАС ПЕКАНОВ ОБЯСНИ КАК ЩЕ ПОЛУЧАВАМЕ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ СИ И КАК ЩЕ ПЛАЩАМЕ, СЛЕД КАТО ВЪВЕДЕМ ЕВРОТО

Решението на Народното събрание за приемане на Национален план за приемане на еврото беше много важно. През последните месеци, във връзка с нестабилната политическа обстановка и това, че управлява служебно правителство, непрекъснато получавахме въпроси дали продължаваме напред и ще приемем ли еврото в определения срок. Решението вдига доверието към страната ни. Финансовите пазари ще могат да ни се доверят повече, лихвите по кредити също ще паднат. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на Нова телевизия.

СЕМЕЙСТВОТО НА ВАПЦАРОВ НЕ Е РАЗРЕШИЛО ИМЕТО МУ ДА Е ЕМБЛЕМА НА МАКЕДОНСКИ КУЛТУРЕН КЛУБ

Семейството на Никола Вапцаров е възмутено от използването името на поета за македонския културен клуб, който предстои да се открие в Благоевград. „Семейството не е дало разрешение за това и подчертава българското самоопределение на поета", каза зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

ПУТИН ПАК ЯСНО ПОКАЗА, ЧЕ ИСКА УКРАЙНА ДА МУ ИГРАЕ ПО СВИРКАТА

Само Русия, която "създаде Украйна", може да е реална гаранция за украинския суверенитет. Това е посланието на руския президент Владимир Путин от т.нар. дискусионен клуб "Валдай", което дава основание да се смята, че той не е готов да позволи на Украйна да се развива самостоятелно и всъщност не иска мир, ако това се случва. Такава е и оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния му доклад за войната в Украйна.

ГЛАС ОТ ЛАГЕРА НА ТРЪМП: ДА ПОМОГНЕМ НА УКРАЙНА ДО САМИЯ КРАЙ НЕ Е В ИНТЕРЕС НА САЩ

Според президента Володимир Зеленски Крим и Донбас са суверенни украински територии, чието връщане оправдава пълномащабен военен конфликт с цел прогонването на руската армия оттам. В историята на американо-руските отношения обаче въпросът кой контролира Крим и Донбас никога не е бил причина за оправдаване на евентуален военен сблъсък между нашите страни. Америка никога не се е интересувала кой управлява в Киев, пише Патрик Бюкенън за The American Conservative.

ПЛАНЪТ ТРЯБВА ДА Е ЯСЕН: БАЙДЪН ДА КАЖЕ КАК СИ ПРЕДСТАВЯ ДА СВЪРШИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

След две седмици гражданите на САЩ ще отидат до урните, за да гласуват на междинните избори. Икономиката и инфлацията без съмнение ще оглавят списъка с тревоги на избирателите. Въпреки това, те почти със сигурност са загрижени за глобалната ситуация и намесата на САЩ във войната в Украйна.

САЩ ВЕЧЕ ИМАТ ПО-АГРЕСИВНА ЯДРЕНА ДОКТРИНА, МАКАР ДА СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ДВЕ СТРАШНИ ОРЪЖИЯ

САЩ решиха да изтеглят от въоръжение най-мощната си ядрена бойна глава и да се откажат от плановете за ядрена крилата ракета с морско изстрелване. Това се потвърждава в новата версия на Стратегията за национална отбрана на САЩ, публикувана от Пентагона, предаде БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com