САЩ вече имат по-агресивна ядрена доктрина, макар да се отказват от две страшни оръжия

12572
САЩ вече имат по-агресивна ядрена доктрина, макар да се отказват от две страшни оръжия
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ решиха да изтеглят от въоръжение най-мощната си ядрена бойна глава и да се откажат от плановете за ядрена крилата ракета с морско изстрелване. Това се потвърждава в новата версия на Стратегията за национална отбрана на САЩ, публикувана от Пентагона, предаде БГНЕС.

В контраст с това обаче новата стратегия предвижда сериозна промяна - САЩ да използват ядрени оръжия по отношение на неядрена заплаха (стратегическа заплаха), което се случва за пръв път в американската ядрена доктрина. Причината - двете държави съперници на САЩ (Русия и Китай) по отношение на ядрените оръжия в глобален мащаб. Изрично в американската ядрена доктрина отпада "спирачката" САЩ да не са първи при използване на ядрено оръжие.

Луганск: Следващите три седмици очакваме ядрена провокация от Киев

Следващите три седмици ще бъдат изключително опасни заради вероятността Запада да използва Киев за ядрена провокация. Това заяви ръково...

За Русия ситуацията е ясна - с войната в Украйна САЩ виждат режима на Путин като основна опасност. Американските оценки са, че Руската федерация има около 2000 тактически ядрени бойни глави - оръжието, което се смята, че Владимир Путин може да използва в Украйна. САЩ обаче имат в резерв само няколкостотин такива оръжия.

Като стратегически съперник на САЩ "за десетилетия" напред американският министър на отбраната Лойд Остин посочи Китай. Според американската оценка, до края на това десетилетие Китай ще разполага с минимум 1000 ядрени бойни глави, като това оръжие може да бъде използвано за военни цели срещу "американски съюзници и партньори в региона".

В заключение - за САЩ Русия е непосредствена заплаха, а Китай - стратегическа.

Специално внимание е обърнато и на Северна Корея - с изрично предупреждение, че ако КНДР си позволи ядрена атака срещу САЩ или неин съюзник, това "ще е краят на този режим".

Ядрените оръжия на САЩ

"Гравитационната бомба B83-1 ще бъде оттеглена поради увеличаващи се ограничения на нейните възможности и нарастващи разходи за поддръжка. В краткосрочен план ще използваме [други] съществуващи средства за заплаха срещу укрепени и силно защитени цели. Министерството на отбраната на САЩ работи с партньори в междуведомствен диалог и като се вземат предвид съществуващите концепции, ще разработим постоянни средства за по-ефективно поразяване на такива цели. Освен това ще отменим програмата (за производство) на ядрена крилата ракета с морско изстрелване", се казва в документа.

Стъпка към ядрен удар: Путин въведе военно положение в окупираните украински земи

Руският президент Владимир Путин обяви военно положение в присъединените наскоро четири украински области - самопровъзгласилите се Доне...

Плановете за унищожаване на термоядрената бомба B83-1 бяха обявени от Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката на САЩ преди най-малко шест години. Както отбеляза Ърнест Мониз, който тогава беше министър на енергетиката, това беше "последното оръжие от клас мегатон в ядрения арсенал на САЩ". Мощността на бомбата B83-1 е до 1,2 мегатона. За сравнение: мощността на атомните бомби, хвърлени от САЩ през 1945 г. върху Хирошима и Нагасаки, е съответно около 15 и 25 килотона.

Плановете за създаване на ядрена крилата ракета с морско базиране бяха счетени от военното ведомство на САЩ за излишни. Стратегията подчертава, че изработването на такова оръжие е излишно с оглед на редица други налични ядрени оръжия, които се разработват от Вашингтон.

Въпреки това остава неясно как Конгресът на САЩ ще реагира на това решение, особено ако той мине под контрол от опозицията в лицето на Републиканската партия на предстоящите междинни избори през ноември. Сегашната администрация на САЩ, оглавявана от демократа Джо Байдън, наскоро даде знак за намерението си да се откаже от програмата за производство на споменатата ракета. Но в полза на продължаването на тези разработки преди това публично се изказаха редица американски военни лидери, включително председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, коментирайки плановете за отмяна на програмата, изрази увереност, че това решение не изпраща никакъв сигнал към Русия, който може да се възприеме като признак на слабост на Вашингтон. Москва разбира какво представлява американският ядрен арсенал, каза Остин.

На този фон САЩ ще продължат с плановете за термоядрената бойна глава W76-2, която е предвидена за изстрелване от подводница. Такива ядрени бойни глави вече има на бойно дежурство.

Знаете ли кои държави имат ядрено оръжие и колко?

Ядреното оръжие представлява бомба, която използва ядрени реакции чрез ядрено делене или ядрен синтез. Тези оръжия могат да освободят о...

Очаква се догодина финансовите аспекти на новата американска ядрена доктрина да бъдат разгледани и приети от Конгреса. Пентагонът иска 30 млрд. долара за фискалната 2023 година за модернизация на т.нар. ядрена триада - ядрените подводници клас "Колумбия", замяната на междуконтиненталните ядрени балистични ракети Minuteman III и разполагането на F-35 и крилатите ракети LRSO.

Отчаянието на Путин: Сигнали, че планира да взриви язовир и ядрена бомба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com