Демерджиев разкри, че привлечените към наказателна отговорност по "Хемус" са високопоставени лица (ВИДЕО)

6816
Демерджиев разкри, че привлечените към наказателна отговорност по "Хемус" са високопоставени лица (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Иван Демерджиев разкри пред журналисти в парламента, че привлечените към наказателна отговорност по "Хемус" са високопоставени лица. 

Припомняме, че по информация на Софийски градски съд по делото за АМ „Хемус“ са събрани доказателства, че е налице „добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции". В края на миналата година стана ясно, че Борислав Колев е човекът, при когото са пристигнали всички пари, изтеглени на 52 транзакции между юни 2020 и септември 2021 г., след като са били пренасочени по сметки на кухи фирми. Според прокуратурата Колев е участвал в създаването на мрежа от такива фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители.

По строежа на автомагистрала "Хемус" бяха констатирани и сериозни нарушения при проверка на Агенция за държавна финансова инспекция в Агенция „Пътна инфраструктура". 

"Когато встъпих в мандата си на служебен министър, бяха блокирани всички основни важни производства поне по наши данни. Една част от тях тръгна, вече имаме първите резултати. Имаме първите резултати, 9 привлечени лица към наказателна отговорност по случая "Хемус". Апелирам много внимателно да видите кои са тези лица, защото това не са онези никому неизвестни граждани, които виждахте по телевизията. Имената им са публично известни, свързани са с интересни дружества. На мен ми изглеждат високопоставени, с кого са свързани тези дружества, вие знаете много добре през годините", каза още Демерджиев. 

Вътрешният министър отговори на въпрос дали има замесени политици, с думите: "Отговорете си на този въпрос. Проследете движението на тези дружества, кой ги създава, кой ги развива, как се финансират, и ще отговорите на този въпрос". 

Той подчерта, че е изпълнил обещанието си да се разшири кръга на заподозрени лица за "Хемус", като отчете, че той се е разширил от двама на девет. 

Министърът отговори на въпрос дали има информация за пребит бизнесмен в центъра на Гурково. Той посочи, че в Гурково има сериозен проблем, по който се работи активно. "Проведохме една операция , тя е само началото на серия от операции, които ще бъдат проведени, докато този проблем бъде заличен", каза още той. По думите му всеки, който се чувства над закона, ще бъде принуден да разбере, че българската държава няма да търпи такова нещо. 

ОЩЕ: Адвокат: 5-10% грешки при тестовете за наркотици е недопустимо много

Демерджиев коментира и тестовете за наркотици сред полицаите, като обърна внимание, че  ще бъде създадена организация бързо да се извършват кръвни проби за наркотици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика