Путин пак ясно показа, че иска Украйна да му играе по свирката

6296
Путин пак ясно показа, че иска Украйна да му играе по свирката
Снимка: Getty Images

Само Русия, която "създаде Украйна", може да е реална гаранция за украинския суверенитет. Това е посланието на руския президент Владимир Путин от т.нар. дискусионен клуб "Валдай", което дава основание да се смята, че той не е готов да позволи на Украйна да се развива самостоятелно и всъщност не иска мир, ако това се случва. Такава е и оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния му доклад за войната в Украйна.

И в рамките на "Валдай" Путин повтори опорките си – например, че украинците и руснаците били един народ от историческа гледна точка - Историята: Украйна и Русия постоянно са в конфликт и война. На 26 октомври руският диктатор директно каза, че Украйна станала васал на НАТО и загубила суверенитета си. Всичко това води до една мисъл – Путин и режимът му не признават и не са готови да признаят Украйна като суверенна държава и че украинците са отделна нация, различна от руската. Затова и ISW посочва, че си заслужава сериозно да се мисли има ли елемент на геноцид в подпалената от Путин война в Украйна.

Интересен аспект от "Валдай" е, че руският президент увери, че жертвите от страна на руснаците във войната били в пъти по-малко от украинските, но без да говори в числа. Според украинските данни, убитите руски войници са близо 70 000, а независими оценки дават и по-големи числа на убити и сериозно ранени руснаци, които вече не могат да участват във военни действия.

Военните действия в Украйна

Изминалото денонощие определено се счита като такова на по-голямо затишие и от украинска, и от руска страна. В сутрешната си сводка Генералният щаб на украинската армия посочва, че за последните 24 часа има само 1 руска ракетна атака и 15 въздушни удара. Има обаче и 40 обстрела със системи за залпов огън, които се използват на по-близка дистанция (в руския случай на около 30-50 километра обсег).

В Херсонска област украинците продължават да трупат сили и техника, като ги преместват по-отчетливо в посока Берислав – Нова Каховка, т.е. в западната част на областта – поне това е информацията от сводката на руския военен телеграм канал "Рибар". От украинска страна официално се пази мълчание. Украински постоянен натиск обаче има, като той се изразява особено силно в артилерийски огън. При Берислав има унищожен руски оръжеен склад, нанесени са и успешни украински въздушни удари.

В Запорожка област е имало по-масирани атаки с ирански дронове Shahed-136. Говорителят на одеската областна администрация Серхий Братчук съобщи за 15 свалени ирански дрона в Одеска област, 3 в Николаевска област и 1 във Виница. Има данни и за украинска атака с дрон срещу ТЕЦ в Крим – в Балаклава, но според руския губернатор на Севастопол Михаил Развожаев при удара няма нанесени значими щети.

В Харковска и Луганска област отчетливо украинската армия търси начин да премине устойчиво през река Жребец, като руснаците твърдят, че са отблъснали украински атаки към Николаевка и Орлянка. И двете населени места са на 30 километра северозападно от Сватово. Имало е и украинска атака при Чернопопивка, само на 6 километра северозападно от Кремена, като се засилват руските опасения, че скоро Кремена може да бъде атакувана от няколко посоки от украинските сили – защото има данни и от украинска, и от руска страна за постоянни сражения в района на Билохоривка. Пробив на линията Сватово – Кремена ще значи тотален хаос в руската логистика за целия фронт в Украйна.

В Донецка област за пореден ден няма видима промяна при Бахмут. Руските опити за атаки биват парирани, включително в Бахмутска област, като това става още при Соледар, Майорск, както и при Маринка и Първомайско. Амбицията на руснаците да обкръжат най-силната украинска позиция в тила на град Донецк – Авдеевка, остава само на хартия.

Освен това, САЩ решиха да предоставят на Украйна нов пакет военна помощ на стойност 275 милиона долара, който ще включва боеприпаси за ракетни системи за залпов огън HIMARS, съобщи Асошиейтед прес.

ОЩЕ: Путин иска от САЩ да накара Зеленски да преговаря, докато си играе с ядрените заплахи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа