Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нормативната уредба не позволява да се знае кое агне е българско и кое - румънско

04 май 2018, 17:30 часа • 2926 прочитания

Нормативната уредба в момента е такава, че потребителят няма по какъв начин да узнае кое е българското агне, и кое румънското. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България.

На въпрос прекупвачите ли са основните виновници за ниската цена на която се изкупува българското агнешко месо от производителите, Караколев отговори, че моментите тук са два.

„Единият е, че когато Нормативната уредба позволява, да речем, че в случая агне, внесено от държава-членка на Европейския съюз да излиза на магазинната мрежа с български печат е един от проблемите, тъй като, примерно, представете си голямата фирма се свързва с някой доставчик и му казва, че му трябват 20 000 агнета за капванията сега. Той ги доставя, те са с български печат, съответно веригата казва, че за нея това е достатъчно, че те са българско производство. Да, обаче нещата не стоят така“, обясни Караколев, цитиран от Фокус.

По думите му Нормативната уредба в момента е такава, че за потребителя няма разлика, т.е. няма по никакъв начин указване кое е българското агне, кое е румънското и даде пример.

„Купувате агне от Румъния, което е сравнително 15-20% по-евтино от българското. Това агне се коли в българска кланица и в магазинната мрежа това агне вече се представя като българско на високата цена. Само че по този начин вие не изкупувате българските агнета, а купувате румънското“, обясни той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес