Новините: Най-важното за деня, 10 януари

1737
Новините: Най-важното за деня, 10 януари
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния 10 януари.

БАН ПРИЗНА: СИСТЕМАТА НИ НЕ Е ОТЧЕЛА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА

Прогнозата за ранно информиране за мръсен въздух на сайта на Столичната община не е отразила високите нива на замърсяване на въздуха през последните дни, признават от Института по метеорология към БАН. На практика системата на БАН извършва прогнозите си не на база данните, подавани от измервателните станции за чистота на въздуха на ИА по околната среда, а по данните от замърсяването, причинено от трафика и състоянието на атмосферата на същата дата през последните три години.

В БЪЛГАРИЯ ГОДИШНО УМИРАТ МЕЖДУ 14 И 18 ХИЛ. ДУШИ ОТ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ

В България, по официални данни, от замърсяване на въздуха годишно умират около 14 до 18 хил. души. За сравнение - от катастрофи в България умират около 1000 души. Това каза пред БНР д-р Коста Костов, национален консултант по белодробни болести.

СВАЛИХА БИЛБОРД НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР, С КОЙТО ЩЯХА ДА ПОСРЕЩАТ ЕВРОЧИНОВНИЦИТЕ

Билборд, с който служителите на Министерството на вътрешните работи (МВР) планираха да посрещнат делегатите за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, беше свален вчера следобяд, 9 януари.

БОРИСОВ: ИСТИНСКИ ВЪЗМУТЕН СЪМ ОТ СВАЛЯНЕТО НА БИЛБОРДА НА ПОЛИЦАИТЕ

Истински възмутен съм от това, което е направила една частна фирма и са свалили билборда на протеста на полицаите. Това, което съм разпоредил на Лиляна Павлова, е колкото искат билбордове от рекламата, която имаме за председателството, да им се предостави, защото не ни пречат. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителствено заседание днес, ден преди преди откриването на европредседателството на България.

СЛЕДСТВИЕТО ЗА УБИЙСТВАТА В НОВИ ИСКЪР: ИМАЛО Е И ФИНАНСОВ МОТИВ

Нямаме никакво съмнение кой е извършил шесторното убийство в Нови Искър. Това заяви на специална пресконференция ръководителят на следствието Борислав Сарафов, който изрази съжаление, че посоченият от прокуратурата за виновен Росен Ангелов не е могъл да бъде изправен пред съда, защото бил намерен "самоубит".

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ: НЕ СЪМ ОЛИГАРХ, ДНЕС ЗАДКУЛИСИЕТО ИЗЛЕЗЕ НА СВЕТЛО

Това се посочва в обръщение на народния представител от ДПС Делян Пеевски, изпратено до медиите, във връзка с издадената днес (10 януари) от Съюза на издателите в България книга, посветена на медийната свобода и независимост у нас.

ПРАВНАТА КОМИСИЯ ОТХВЪРЛИ ВЕТОТО ВЪРХУ АНТИКОРУПЦИОННИЯ ЗАКОН

Правната комисия на Народното събрание отхвърли ветото на президента на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с 10 гласа „за”, 7 гласа „против” и без „въздържали се”.

ЮНКЕР НАРЕЧЕ "КЛИШЕТА" КРИТИКИТЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече „клишета“ писания в европейски медии, че България е най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС.

ПРОТЕСТЪТ СРЕЩУ РЕШЕНИЕТО ЗА ПИРИН - В ЦЕЛИ 18 ГРАДА, ВКЛЮЧИТЕЛНО В ЧУЖБИНА

Протестът срещу решението на правителството от 28 декември, 2017 година за изменение на Плана за управление на Национален парк "Пирин" няма да се проведе само в София. Ще има демонстрации в още 17 града, включително 2 в чужбина - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, а също в Лондон и Брюксел.

КАРАКАЧАНОВ ДЕ ФАКТО ПРИЗНА, ЧЕ ПРИРОДОЗАЩИТНИЯТ ПРОТЕСТ НЕ Е СРЕЩУ ВТОРИ ЛИФТ В БАНСКО

Военният министър Красимир Каракачанов беше категоричен по казуса "Банско", че природозащитниците лъжели, но де факто призна, че природозащитният протест не е срещу строежа на втори лифт в Банско, а заради отворената от правителството възможност за строителство в Национален парк "Пирин".

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: В ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ПОНЯТИЕТО "СИСТЕМЕН НАРУШИТЕЛ"

В Закона за движение по пътищата трябва да се въведе понятието „системен нарушител“. Това каза на пресконференция във Варна Анелия Танева, представител на Института за пътна безопасност за Варна. Това е едно от предложенията на организацията, разработено в рамките на месец от нейното създаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com