Новините: Най-важното за деня, 17 март

5067
Новините: Най-важното за деня, 17 март
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 17 март.

БРИТАНСКАТА СТАТИСТИКА ЗА БЕЗОПАСНОСТТА НА ВАКСИНАТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС НА ASTRAZENECA – ЩЕ ВИДИ ЛИ ЕС?

Каква всъщност е честотата на случаи на тромбоза при имунизация с оксфордската ваксина срещу коронавирус? А каква е тази честота при употреба на други ваксини срещу коронавирус? И каква е въпросната честота в случай, че не си бил ваксиниран с нито една ваксина срещу коронавирус?

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКА НАМЕСА В АТАКИТЕ СРЕЩУ ВАКСИНАТА НА ASTRAZENECA?

Решението на повече от дузина европейски държави да спрат използването на AstraZeneca бе посрещнато със сериозна критика, на фона на опасенията, че стъпката може да подкопае общественото доверие и да забави усилията за победа на пандемията от коронавируса, предава Reuters, цитирана от агенция Фокус.

ЛЪЧЕЗАР ТОМОВ: ВАКСИНА, ПОСТАВЕНА НА ЗДРАВ ЧОВЕК, ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТОЙ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В БОЛНИЦА ИЛИ ДА ПОЧИНЕ (ВИДЕО)

Както винаги, при нас мерките са силно закъснели. Очаквам надвишена смъртност, подобна на тази от есента, та дори и по-голяма. Ваксина, поставена на здрав човек, означава, че той няма да влезе в болница или да почине. Това заяви в предаването "Студио Actualno" математикът Лъчезар Томов.

БОРИСОВ ПОИСКА СТРАНИТЕ ОТ ЕС С ПО-МАЛКО ВАКСИНИ ДА ПОЛУЧАТ ОСИГУРЕНИТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОЗИ

Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС на база човек от населението и с осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани тези десетина държави, които разполагат с по-малко количества ваксини. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

БЕБЕ СЕ РОДИ С АНТИТЕЛА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС, СЛЕД КАТО МАЙКА МУ Е БИЛА ВАКСИНИРАНА

За първи път в света учени установиха, че ваксинирана бременна жена е успяла да предаде антитела за коронавируса на бебето си още преди да се роди, пише “Гардиън“. Изданието се позовава на изследване, проведено от Университетът във Флорида и публикувано в медицинското издание Medrxiv.

ЗНАЧИТЕЛЕН РЪСТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 БРЕМЕННИ ЖЕНИ У НАС ОТЧИТАТ СПЕЦИАЛИСТИ

Увеличение с 5-10 на сто на заразените с коронавирус бременни отчете най-голямата специализирана АГ болница у нас “Майчин дом”. Данните съобщи за “24 часа” д-р Иван Диков, шеф на Диагностичноконсултативния блок и управител на Медицинския център към болницата.

НАУЧНИ ИСТИНИ СРЕЩУ МИТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУСА: ОБЯСНЕНИЯТА НА ДОЦ. ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА-ГЛОМБ (ВИДЕО)

В световен мащаб случаите на повторно заразяване с коронавируса SARS-CoV-2, който предизвиква болестта COVID-19, не са много. Такова мнение изрази в "Студио Actualno" ръководителят на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

КОСТАДИН АНГЕЛОВ ПРИЗНА, ЧЕ ВЛАСТИТЕ СА ДОПУСНАЛИ ГРЕШКИ, НО ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ ХВАЛИ СЪС “ЗАВИДНИ РЕЗУЛТАТИ“

Може би се провалихме в начина на комуникация още от самото начало и допуснахме да излязат напред хора, които боравят с надеждите и страховете на хората, все едно жонглират с топките в цирка. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в интервю за "Свободна Европа".

ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ: ПРЕДЛОЖЕНИЕТО Е ЗА ПО-СТРОГИ МЕРКИ В СОФИЯ, НО НИЩО ОЩЕ НЕ Е ПРЕДРЕШЕНО

"Нищо не е предрешено за мерките в София, но д-р Пенчев внася точно такова предложение - за по-строги мерки. Засега предложението ми е за два седмици, надявам се, че през този период ще достигнем пика. Говорим за всички училища, ясли, детски градини, за всякакъв тип заведения, за търговски обекти, при това не само тези в мола, фитнеси, спортни зали". Това обяви в предаването "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

ДИРЕКТОРЪТ НА РЗИ-СОФИЯ СМЯТА, ЧЕ ЗАРАЗАТА С КОРОНАВИРУСА СЕГА ВЪРВИ ПО-ЗЛЕ ОТ ЕСЕНТА

21 018 положителни теста за коронавирус има в София от началото на годината досега, като от тях 9730 са излезли положителни за последните 15 дни. Починалите досега в София с диагноза коронавирус са 385 от началото на годината, а в последните 15 дни – 97. Медиците, които в момента са болни – общо 518 от началото на годината в София, 163 в последния половин месец. 2997 са контактни в детските градини, над 4130 са контактните лица в училищата. Това обобщение направи директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев.

ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ: ГОТВИМ СЕ ЗА НАЙ-ЛОШОТО

"Готвим се за най-лошото, при което ще се наложи някои болници да станат изцяло COVID болници." Това каза директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев в интервю за bTV.

ЧЕСТВАМЕ ДЕНЯ НА СВЕТИ ПАТРИК

Денят на Свети Патрик е културен и религиозен ирландски празник, който се отбелязва на 17 март. Над 40 милиона са ирландците, разпръснати по света и това е основната причина Свети Патрик да е толкова популярен празник дори извън Ирландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com