Честваме деня на Свети Патрик

9169
Честваме деня на Свети Патрик
Снимка: Pexels

Денят на Свети Патрик е културен и религиозен ирландски празник, който се отбелязва на 17 март. Над 40 милиона са ирландците, разпръснати по света и това е основната причина Свети Патрик да е толкова популярен празник дори извън Ирландия.

Отношението на българите към западните празници винаги е било доста полюсно - от крайна еуфория до скептично противопоставяне. Въпреки, че Ирландия не е наша съседка по географска линия, нейните жители също като нас са гостоприемни и държат на своите традиции. Ирландците рядко се оплакват и е трудно да ги чуете да обиждат сънародниците си. 

Светът отбелязва деня на Св. Патрик

Ирландците и техните потомци по целия свят честват на 17 март деня на свети Патрик, покровителя на Ирландия. Отбелязването му - с парад...

Кой е Свети Патрик и каква е връзката му с емблемата на Ирландия – трилистната зелена детелина?

Малко се знае за ранния живот на Патрик, но според легендите, той е роден в Уелс, Великобритания по време на римските нашествия в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му – свещеник в християнската църква. Когато е на 16 години, Патрик е отвлечен от ирландски нашественици и е превърнат в роб. Смята се, че е бил държан някъде на западния бряг на Ирландия, най-вероятно в Майо, но точното място не е известно.

В своя изповед той споделя, че Господ се е явил в съня му и му е казал да избяга от пленничеството като стигне до брега, където да се качи на кораб, който да го върне обратно във Великобритания. След завръщането си на острова Патрик се присъединява към църквата в Оксер, Галия и става свещеник.

Свети Патрик - празникът на ирландската душа

Ирландците по цял свят се събират на 17 март, за да отпразнуват празника на своята култура Св. Патрик. На този ден празнуват всички ир...

През 432 година е повикан да се завърне отново в Ирландия, но този път като епископ, за да откаже ирландците от политеизма и да ги покръсти. Според ирландския фолклор, за да обясни символично идеята за Светата Троица, Патрик използвал трилистна детелина, която по-късно става и национален символ на страната. Свети Патрик умира на 17 март 461 г. и това превръща тази дата в един от най-жизнерадостните и любопитни национални празници.

А цветът на детелината е в основата на празника – носят се зелени дрехи, хапват се зелени храни, а ценният символ се закача на ревера или краси питиетата. Зеленият цвят също така символизира пролетта и e национален цвят на Ирландия.

Денят на Свети Патрик се чества като религиозен празник от 5 век насам, като част от 40-те дни до Великден. Сутрин ирландските фамилии ходят на църква, а следобед започват пиршествата. Великденските пости, обаче, не важат в деня на Свети Патрик, когато ирландците се отдават на танци и веселие. Традицията повелява да се консумира ястие с бекон и зеле.

А сега наздраве от нас за тези сърдечни и добри хора - ирландците, както и за всички именици, празнуващи днес.

Денят на Свети Патрик (ВИДЕО)

Ирландците по цял свят се събират, за да отпразнуват празника на своята култура Св. Патрик. В много държави този ден е смятан за празни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com