Новините: Най-важното за деня, 17 октомври

7223
Новините: Най-важното за деня, 17 октомври
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 17 октомври.

ПРОФ. ИВО ПЕТРОВ: COVID-19 ОСТАВА ЗАВИНАГИ

COVID-19 ще остане завинаги. Това заяви проф. Иво Петров. “COVID-19 ще стои не 20 години, а завинаги. Полезните изводи за COVID-19 ще дойдат след няколко години, когато ще имаме пълна картина на това, което се е случило”, поясни лекарят.

ВИРУСОЛОГ: НЯМА ДАННИ ЗА МУТАЦИЯ НА COVID-19 С ПО-ТЕЖКО ПРОТИЧАНЕ

COVID-19 е нов вирус и ние наистина няма как да знаем какво ще се случва с него. С грипния вирус сме от векове, имали сме много повече време да се адаптираме, докато с новия коронавирус не е така. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

ПРОФ. Д-Р ГЕОРГИ ХУБЧЕВ ЗАГУБИ БИТКАТА С COVID-19

След тежко боледуване от COVID-19, на 66 години е починал акушер-гинекологът проф. д-р Георги Хубчев. Той заемаше длъжността началник на АГ отделението в УМБАЛ „Дева Мария” в Бургас.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БЛС: МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ! ИМА РЕГИОНИ, КЪДЕТО Е МНОГО ТЕЖКО!

"Моля ви, помогнете ни, защото има райони в България, където е много тежко. В Североизточна България отказват да приемат, защото нямат места. Помогнете на нас! Няма политика, не е и необходимо. Надявам се наистина да не стигнем до вълнà." С този призив се обърна към обществото председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По време на Чиловата академия в Смолян той връчи наградата на удостоения със званието „Лекар на годината“ на регионално ниво д-р Румяна Карагяурова. Началникът на инфекциозното отделение в областната болница получи почетен знак - посребрен.

КРАЛЕВ: АКО МЕРКИТЕ СЕ НАРУШАТ, РЗИ ЩЕ ГЛОБЯВА, УЕФА ЩЕ НАКАЗВА ОТБОРИТЕ

Ще бъде упражняван строг контрол от страна на българските здравни власти и делегатите на УЕФА по време на мачовете от Европейските клубни турнири, които се играят на националния стадион “Васил Левски”. Вчера бяха утвърдени указанията за прилагането на противоепидемични мерки на тези срещи. Първата от тях е между отборите на ЦСКА - София и ЧФР - Клуж на 22.10.20 г. Това каза пред медии днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

БЛИЗО 1 000 ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС ЗА ДЕНОНОЩИЕ, АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НАДХВЪРЛИХА 10 000

Броят на новите случаи на коронавирус отново достигна рекордни стойности, като за пореден път отбеляза ръст като абсолютно число, но лека намаля като процент положителни проби. За 16 октомври откритите случаи са 998, с цели 84 повече от предишния също рекорден отчет. Направени са недостиганите досега през седмицата 7 442 теста, което е със 1 118 повече на дневна база. Така процентът на положителните леко спада и от 14,45 на сто вече е 13,41%.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР: ПРИ СПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ ОЧАКВАМЕ ДО 30% ПО-НИСКА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ

„С областните управители на Търговище, Шумен, Варна и зам.-областния на Разград обсъдихме разпространението на COVID-19 в региона, като основната задача беше да видим къде областите трябва да си сътрудничат“. Това заяви министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов на брифинг в Търговище. Той съобщи, че Министерството на здравеопазването ще финансира разкриването на лаборатории за изследване с PCR тестове в МБАЛ - Търговище и в МБАЛ - Шумен.

БОЙКО БОРИСОВ: ВСЕКИ НУЖДАЕЩ СЕ ЩЕ ПОЛУЧАВА НАШАТА ПОДКРЕПА

Отделяме 504 милиона лева да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности. Благодарение на усилията на екипа на министър Деница Сачева средствата са осигурени по Оперативната програма за храни и ще бъдат достъпни в период от 2021 г. до 2027 година.

КАРАКАЧАНОВ: ЗА С. МАКЕДОНИЯ ДОГОВОРЪТ С БЪЛГАРИЯ Е ЛИСТ ХАРТИЯ ЗА БЪРСАНЕ НА НЯКОИ ЧАСТИ ОТ ТЯЛОТО

"Скопие иска България да се съгласи да бъде насрочена първата междуправителствена конференция за започване на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз. Но ние имаме своята позиция. Сключили сме и договор преди повече от три години, който съседката ни не спазва и смята, че няма задължението да го прави." Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

КЛАНОВЕТЕ- СПЕЦИФИЧНАТА БОРБА С КОРУПЦИЯТА В КАЗАХСТАН

Мерките за борба с корупцията често се възприемат с недоверие от страна на гражданите на Казахстан. Според експертите това се дължи на дейността на влиятелни в страната кланове.

БЕЗДОМНИЦИТЕ ВЪВ ФИНЛАНДИЯ ПОЛУЧАВАТ БЪРЗО ЖИЛИЩЕ И ДОГОВОР ЗА НАЕМ

Броят на хората без дом в границите на Европейския съюз (ЕС) се е увеличил със 70%. Сравнението е с период от преди 10 години. Като положителен пример за политика спрямо бездомните изпъква Финландия, с помощта на специална стратегия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com