Новините: Най-важното за деня, 18 ноември

4976
Новините: Най-важното за деня, 18 ноември
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 17 ноември.

РАЗСЛЕДВАТ СЛУЧАЙ НА ДВАМА ПОЧИНАЛИ СЛЕД ДЪЛГО ЧАКАНЕ ЗА ПРИЕМ В COVID ОТДЕЛЕНИЕТО В ПЛОВДИВ

Двама пациенти починаха в рамките на няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Това става ясно от репортаж на БНТ.

СПЕШНО СЕ ТЪРСИ КРЪВНА ПЛАЗМА ЗА ПАЦИЕНТИ В АСЕНОВГРАД

Спешно се търси кръвна плазма за пациенти от Асеновград, които са в тежко състояние, вследствие усложнения от коронавирус COVID-19. Близки на заразените публикуваха призив в местни Facebook групи.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ДАВАТ РЕЦЕПТИ И ПО ТЕЛЕФОНА

Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона, съобщи NOVA. Предложението беше прието след среща на здравния министър с Българския фармацевтичен съюз.

МАЛИНА ЕДРЕВА: ЧРЕЗ ДКЦ-ТА ВЕЧЕ НАМАЛЯВА НАТИСКЪТ КЪМ БОЛНИЦИТЕ

В общи линии натискът върху болничната помощ в столичния град започва леко да намалява. Това е така, защото хората, които имат нужда от доболнично лечение и консултации, имат възможност да използват ДКЦ-та на Столична община. Това заяви в предаването "Студио Actualno" Малина Едрева, общински съветник и председател на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

Д-Р ХАСЪРДЖИЕВ: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ Е, ЧЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ Е НЕДОСТЪПНО

Ще излъжа, ако кажа, че болничната и доболничната помощ към момента се справят добре в условия на пандемия. Не се обърна внимание на най-големия проблем, че българското здравеопазване е недостъпно. Това заяви в предаването "Студио Actualno" д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

АНГЕЛ КУНЧЕВ: ЩЕ СЕ ЗАКУПЯТ ХЛАДИЛНИЦИ ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19

В момента здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи от -78 до -80 градуса температура. Те ще бъдат използвани за съхранението на две от новите ваксини срещу COVID-19, които предстои да бъдат доставени у нас. Това заяви пред БГНЕС държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

БОРИСОВ: ВСЕКИ БЕЗПЛАТНО ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ВАКСИНИРА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС

„Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено видеоконферентно заседание.

ЕПИДЕМИОЛОГ: БРОЯТ НА ТЕЖКО БОЛНИТЕ С COVID-19 ЩЕ РАСТЕ, ТРЯБВАТ МАЛКО ПО-СТРОГИ МЕРКИ

"Не мога да направя точна прогноза за развитието на пандемията с коронавирус в България. Това, което виждам е, че броят на заразените леко намалява, но растежът не спира. Към момента броят на тежко болните в България расте и очаквам това да продължи през близките една-две седмици. Ние сме много близо до капацитетът на здравната система да лекува адекватно", заяви от Милано епидемиологът д-р Петър Марков пред btv.

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: СЛЕДВАЩИТЕ СЕДМИЦИ ЩЕ СА НАЙ-ТЕЖКИТЕ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА

"Вероятно е в следващите седмици да се сблъскаме със сезонните грипни вируси. Това ще бъдат най-тежките седмици за образователната система, тъй като двата вируса могат взаимно да се усилят". Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по БНТ.

КРАСЕН ВЛАСТАНОВ: ДАДОХА НИ РЕСПИРАТОРИ ОТ 60-ТЕ ГОДИНИ, ОПРАВЯМЕ СЕ КАКТО МОЖЕМ

Аз съм от страната на момчетата, които следва да спазваме закона, и в този смисъл ми е обидно, когато чета гневни коментари на целия народ по наш адрес. В това да се предпазим от пандемията всеки се оправя, както може. Това заяви в предаването "Студио Actualno" пожарникарят на годината Красен Властанов.

КОРОНАВИРУСЪТ КОМБИНИРА ФУНКЦИИ НА ДРУГИ ВИРУСИ

Вирусологът, член-кореспондент на Руската академия на науките и доктор на биологичните науки Сергей Нетесов разказа за необичайно свойство на коронавируса, което изненада специалистите.

ЦИРКУЛИРАЛ ЛИ Е COVID-19 ОЩЕ ПРЕЗ МИНАЛАТА ЕСЕН В ИТАЛИЯ?

Италианско изследване, според което новият коронавирус е циркулирал извън Китай по-рано, отколкото се смяташе, предизвика съмнения сред западни учени, които настояват за последващи проучвания, съобщи Ройтерс.

СЗО: СМЪРТНОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС В ЕВРОПА СЕ Е УВЕЛИЧИЛА С БЛИЗО 20 %

Броят на новите случаи на Covid-19 е намалял през миналата седмица за първи път от повече от три месеца, но смъртните случаи в региона продължават да нарастват, показват данните на СЗО.

ПРОТЕСТИРАЩИ ИСКАТ АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ ДА БЪДЕ ОТЗОВАН КАТО ЕВРОДЕПУТАТ

Ангел Джамбазки да бъде отзован и изключен от Европейския парламент. Такова искане е изпратено с писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

ЛИДЕРЪТ НА БОЕЦ: ПОЛУЧИХМЕ ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ГЕШЕВ

"За един пробите каскет! ВАЖНА ПОБЕДА! След година и половина борба и две спечелени съдебни битки, вчера БОЕЦ извоювахме и получихме поредната порция информация от СГП за ”дейността” на Гешев", пише лидерът на "БОЕЦ" Георги Георгиев в социалната мрежа Фейсбук.

ПРАВНА КОМИСИЯ НА НС НЕ ОГРАНИЧИ ВЛИЯНИЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА ИЗБОРА НА ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОРИ

Кандидатите за европейски делегирани прокурори да може да са и съдии, да имат поне 8 години стаж и изборът да се прави от целия ВСС, с квалифицирано мнозинство т.е. поне 17 гласа „за“ и в открита процедура, с възможност за въпроси и отговори. Това предложи БСП като промяна в НПК по време на заседанието на правна комисия.

ДО 15 000 ЛЕВА ГЛОБА ЗА СКРИТИ ДОХОДИ В ЧУЖБИНА

До 15 000 лева глоба ще бъде налагана за скрити доходи в чужбина. Това предвиждат промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, приети на първо четене от парламента, съобщава БНР.

БОРИСОВ ЗА СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ: ПОЗИЦИЯТА НИ НЕ Е НА ИНАТ, СКОПИЕ НЕ ПРОЯВИ АНГАЖИРАНОСТ, НО СМЕ ГОТОВИ НА РАЗГОВОРИ

"България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели Албания, както и от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС, а някои от тях и към НАТО". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Видеозапис от тази част от обсъжданията е качено във Facebook профила на премиера.

ТОМ И ДЖЕРИ СЕ ЗАВРЪЩАТ, ТОЗИ ПЪТ В ОПИТ ЗА ПАРТНЬОРСТВО

Любимите на всички котка и мишка Том и Джери подновяват лудориите си в Ню Йорк, съобщава БГНЕС. Компанията "Warner Bros. Pictures" представи скоро трейлър на предстоящия нов филм „Том и Джери“, чиято премиера е предвидена през 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com