Правна комисия на НС не ограничи влиянието на главния прокурор за избора на европейски прокурори

5600
Правна комисия на НС не ограничи влиянието на главния прокурор за избора на европейски прокурори
Снимка: БГНЕС

Кандидатите за европейски делегирани прокурори да може да са и съдии, да имат поне 8 години стаж и изборът да се прави от целия ВСС, с квалифицирано мнозинство т.е. поне 17 гласа „за“ и в открита процедура, с възможност за въпроси и отговори. Това предложи БСП като промяна (параграф 14, Преходни и заключителни разпоредби) в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) по време на заседанието на правна комисия, в която на второ четене бяха гледани изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Припомняме, че на първо четене в пленарна зала беше решено, че Прокурорската колегия на ВСС ще подбира кандидатите за европейски делегирани прокурори и те са "членове на прокуратурата на Република България".

БХК отново в сблъсък с прокуратурата - заради промените в НПК

Прокуратурата отказа да предостави на Българския хелзинкски комитет (БХК) три становища и един анализ, изготвени от външни на прокурату...

Сега беше поставен въпросът дали процедурата, предложена от БСП, не е твърде сложна и дали няма да има блокиране на избора на европейски делегирани прокурори. Освен това, беше наблегнато точно на текста, че европейските делегирани прокурори ще са членове на българската прокуратура, макар кандидати да могат да са, освен прокурори, и съдии, и следователи. Друг аргумент "против" беше и конституционосъобразност – прокурорите се назначават от прокурорската колегия, съдиите – от съдийската. Но аргумент "за" беше, че кандидати не са само прокурори – затова трябвало целият ВСС да избира.

Депутатът от БСП Крум Зарков попита кой има право да се кандидатира за европейски делегиран прокурор и каква е процедурата. Къде е разписано това, зададе въпрос той. А зам.-правосъдният министър Евгени Стоянов на практика призна, че няма специално разписана процедура – било предвидено кандидатите да имат "практически опит", без да се уточняват години и можело "оперативно самостоятелно" Прокурорската колегия да изчисти правилата и да ги обяви. Смятам, че може всички магистрати да кандидатстват, уточни той.

В крайна сметка предложението на БСП, което беше изразено от Крум Зарков от социалистите, не беше прието – 11 въздържали се срещу само 6 в подкрепа, а само 1 беше против.

Припомняме, че в доклада на ЕК за правосъдието ни изрично беше упоменато като притеснителна много силната роля на главния прокурор в съдебната ни система, във ВСС, съответно в Прокурорската колегия.

Ахладова: За България е приоритет Европейската прокуратура да заработи бързо

„България благодари на Европейската комисията (ЕК) и на Европейския главен прокурор за активната работа и за положените усилия за...

И още

Не е необходимо да се самоограничаваме, като казваме, че този европейски делегиран прокурор ще се занимава само с тези дела, които са по европейски регламент 2017/1939. Такива случаи няма да са много. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-правосъден министър Красимир Ципов.

С този аргумент беше решено, че европейският прокурор и европейските делегирани прокурори може да изпълнява функциите на прокурор в наказателното производство така, както е записано в чл. 46 от сегашния НПК. Главният прокурор обаче не може да осъществява надзор и методическо ръководство върху дейността на европейските прокурори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика