Епидемиолог: Броят на тежко болните с COVID-19 ще расте, трябват малко по-строги мерки

3765
Епидемиолог: Броят на тежко болните с COVID-19 ще расте, трябват малко по-строги мерки
Снимка: iStock

"Не мога да направя точна прогноза за развитието на пандемията с коронавирус в България. Това, което виждам е, че броят на заразените леко намалява, но растежът не спира. Темпът на  разпространение се забавя в сравнение с преди, което показва, че сегашните мерки показват някакъв ефект. Но ако искаме да обърнем тенденцията на растеж, трябва да има малко по-строги мерки от тези в момента. Към момента броят на тежко болните в България расте и очаквам това да продължи през близките една-две седмици. Ние сме много близо до капацитетът на здравната система да лекува адекватно", заяви от Милано епидемиологът д-р Петър Марков пред btv.

Проф. Балтов: Има хора, които ходят на работа, въпреки че са карантинирани

Дилемата между здравето на хората и работещата икономика все повече става ясно, че е фалшива, защото навсякъде където има много болни, смъртни случаи и претоварване на здравната система, това не се отразява добре на икономиката, каза Марков. Спазването на мерките, които да доведат до намаляване на този импакт е много, много важно за хората, включително и за икономиката, допълни той.

Коронавирусът комбинира функции на други вируси

Вирусологът, член-кореспондент на Руската академия на науките и доктор на биологичните науки Сергей Нетесов разказа за необичайно свойс...

"Навсякъде мерките се взимат в съответствие с развитието на епидемията на даденото място и няма смисъл общо да се говори за "пълно затваряне", трябва да се следи какво се случва", смята специалистът.

Той даде пример от Италия, където се намира в момента: "Ситуацията е спокойна, но броят на заразените продължава да расте, както навсякъде в Европа. Много хора се разболяват тежко, много хора умират. От няколко седмици има много строги мерки. Маски се носят навсякъде. Искам да подчертая, че тук носенето на маски е масово и много дисциплинирано". Забранено е излизането от собственото населено място. То става със специално разрешение. Иначе хората излизат навън за всекидневните си задължения и спорт. "Хората не са длъжни да стоят вкъщи, но виждаме забавяне на покачването на заболеваемостта. Очевидно мерките работят."

"Разнопосочно говорене за коронавируса от страна на специалистите е нещо нормално. Нормално е експертите да имат някои различия. Проблем е, когато експерти в кавички излизат по медиите и говорят неверни неща, създавайки фалшиви новини. Фалшивите новини от устата на тези експерти е изключително опасно, защото хората се доверяват", заяви Марков.

Антигенните тестове са добър начин за следене на ситуацията, смята вирусологът. "PCR тестът и антигенният тест имат различна степен на чувствителност. Антигенният тест улавя частици от протеините на вируса, докато PCR тестът улавя РНК - генетичният материал на вируса. Той е много, много по-чувствителен. Има разлика и в цената. Антигенният тест е по-евтин и достатъчно чувствителен, за да се прилага масово, за да се идентифицира броят на случите и позитивните. Те са много достъпни, лесни и бързи за правене, и дават достоверна информация. Аз бих наблегнал на тях, за да следя ситуацията. Много по-лесно е да се направят два антигенни теста в рамките на няколко дни, отколкото PCR", смята Марков.

Математик заговори за 45 000 жертви от коронавируса в България, ако караме на стаден имунитет

Долната граница на хората в инкубационен период с COVID-19 е 70 000. Моите изчисления сочат 700 000 минали през вируса – затова н...

Решението дали тестовете да са безплатни е политическо, но бих препоръчал те да бъдат сведени до много ниска цена, за да са достъпни. Колкото повече тестове правим, толкова по-ясна е картината какво се случва между нас, обясни вирусологът.

"Няма данни за промени в патогенността на коронавируса, той е също толкова заразен както и преди", каза още специалистът.

"Ако имаме работеща ваксина и ваксинираме максимален брой хора, това ще намали скоростта на разпространение на вируса. Ако постигнем 2/3 от населението да е резистентно на коронавируса, то ние ще постигнем така наречения колективен имунитет, т.е. тя е ключов елемент за спиране на епидемията", заяви епдимиологът.

Не се знае колко време ваксината ще ни защитава срещу COVID-19, но съдейки по другите коронавируси, Марков прогнозира, че имунитетът, който ще изгради тя, ще трае поне година или година и половина. Може да е и по-дълъг, но в момента само гадаем, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com