Новините: Най-важното за деня, 22 април

7130
Новините: Най-важното за деня, 22 април
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 22 април:

В СВЕТА НЕДЕЛЯ СЕ ИЗВЪРШВАТ ЦАРСКИТЕ ЧАСОВЕ

Царски часове, вечерня с изнасяне на светата Плащаница се извършва на Разпети петък в митрополитския храм „Света Неделя“. Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Иисус Христос бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда.

КИРИЛ ПЕТКОВ: БЪЛГАРСКА ДЕЛЕГАЦИЯ ЗАМИНАВА ЗА КИЕВ

Българска делегация с представители на четирите партии в коалицията заминава за Киев в следващите дни. Това обяви премиерът Кирил Петков пред Нова телевизия. Новината идва само ден, след като външният министър на Украйна Дмитро Кулеба постави изключително остро въпроса за военна помощ от България, а коалицията за пореден път се разтресе от вътрешни противоречия и червени линии.

ДЕПУТАТИТЕ С 14,5 МЛН.ЛВ. КРЕДИТИ

Според имуществените декларации на народните представители пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), някои от тях трябва да обслужват кредити. Това показва изследване на изданието "Отворен парламент". Общо 110 депутати (89 мъже и 21 жени) са обявили, че имат такива задължения. Сумата на кредитите възлиза на 14 582 823 лв. В данните от декларациите са посочени и задължения на съпрузите на народните представители, които възлизат на 2 594 503 лв.

ЗАЩО СТУДЕНТИТЕ СА НЕДОВОЛНИ ОТ СЛИВАНЕТО НА УНИВЕРСИТЕТИ В МЕГАСТРУКТУРИ (ВИДЕО)

Студенти от български държавни висши училища организират петиция срещу нова реформа, инициирана от от сегашния министър на науката академик Николай Денков. Реформата изисква да се извършват важни преструкторирания като механично се обединят държавни висши училища в нови мегаструктури. Владислав Илиев председателят на студентският съвет към Висше училище по телекомуникации и пощи разговаря с нас, за да сподели опасенията от евентуалните събития.

АНАЛИЗАТОР: БЪЛГАРИЯ ДАВА ПРИМЕР КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДЪРЖИ СТРАНА-СЪЮЗНИК НА НАТО

"Въпросът с оказване на военна помощ за Украйна е важен, защото обществото ни е много чувствително към тази тема. Когато говорим за него, трябва да изхождаме от няколко гледни точки - солидарност с жертва на инвазия и отговорност като член НАТО". Това каза по БНР международният анализатор проф. Румен Кънчев, бивш заместник-министър на отбраната. Решението според него е политическо и правителството трябва да поеме тази своя отговорност.

РУСИЯ НАЗОВА ЦЕЛТА НА ВТОРАТА ФАЗА ОТ ИНВАЗИЯТА В УКРАЙНА

По време на втората фаза от инвазията в Украйна руските военни ще поемат контрола над Донбас и Южна Украйна. Това заяви заместник-командващият на Централния военен окръг по военно-политическата работа генерал-майор Рустам Минекаев, съобщава ТАСС. „От началото на втората фаза на специалната операция <...> една от задачите на руската армия е да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна“, заяви той.

ЗАЩО ПУТИН СЕ ОТКАЗА ОТ ЩУРМА НА "АЗОВСТАЛ"?

Отказът на руският президент Владимир Путин да щурмува завода "Азовстал" в Марупол вероятно подсказва желание да се насочат руските сили за разгръщането им в други места на изток в Украйна. Това се казва в отчета на британското разузнаване. Пълномащабното наземно нападение на Русия срещу завода ще повлече значителни загуби за руснаците, което още повече ще понижи бойната им ефективност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество