Новините: Най-важното за деня, 22 юли

4245
Новините: Най-важното за деня, 22 юли
Снимка: БГНЕС

Таен запис от заседание на парламентарната група на "Демократична България", проведено в сградата на парламента (НС), показа как се развиват преговорите за съставяне на правителството. Депутатите от ДБ се събрали в зала "Запад" след заседание на парламентарна комисия за Gemcorp. Комисията се провали, защото на нея не дойдоха премиерът Кирил Петков (той е в Азербайджан) и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, а след нея микрофоните и камерите не били изключени. Записът продължил и на партийната сбирка. За излъчването на заседанието се разбра от фейсбук статуси на депутати от ГЕРБ. ДБ потвърдиха, че този запис е автентичен.

Слави заради записа на ДБ: Излизаме от преговорите за правителство (ВИДЕО)

ИТН излиза от преговорите за правителство. Това обяви Слави Трифонов в извънредно изявление, излъчено по партийната телевизия. Повод бе изтеклият запис от срещата на ПГ на "Демократична България". 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit Ние вече нямаме никакво място в тези безсмислени и лицемерни преговори, обяви лидерът на ИТН. Ние правителство на лицемерието няма да правим, няма да го подкрепим и ще отидем на избори, категоричен беше Трифонов.

"Демократична България" пусна пълен запис от заседанието си за правителството (ВИДЕО)

От "Демократична България" разпространиха пълния запис на изтеклото по-рано в петък видео от закритото заседание на парламентарната група. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit "Призоваваме всяка дума в пълния запис от заседанието на парламентарната група на "Демократична България" да бъде чута, осмислена и всеки сам да реши. Това е пълният запис, който се превърна в пропаганден материал. Откъси извадени от контекста и негови редакции се използват за да се ескалира още по-дълбока политическа криза", написаха от партията в официалния си Facebook профил.

Корнелия Нинова: Няма да позволим да ни изнудват и заплашват с условия, протести и "с кръв"

Сега всички ще се втурнат да предлагат, настояват, да тълкуват, да плашат с протести, с “кръв". Искам да съм ясна. Няма да позволим никой да ни поставя условия, да ни изнудва или заплашва. Всичките ни усилия са подчинени на интересите на хората и националния интерес. Оттук нататък ние ще се водим в действията си само от две неща: Конституцията на Република България и решенията на Националния съвет на БСП и Коалиционния съвет на “БСП за България”.

Петков: На едни избори ни трябва мнозинство, за да имаме подкрепа по важните въпроси

В профила си във Фейсбук премиерът в оставка Кирил Петков написа: "Ако се отива към избори, този път ни трябва парламентарно мнозинство, при което да не си задаваме въпроси дали ще има подкрепа: - за антикорупционни закони без компромиси; - за прозрачно разходване на публичните и общински средства в полза на хората; - за политики за народа, а не за избрани фирми?!" . Според него "каузата е България без задкулисие! Независимо от всичко, ще продължаваме да се борим всеки ден, за да си отвоюваме държавата". Продължаваме промяната!

След записа от парламента: ГЕРБ зове президентът да даде срок за мандата на БСП

ГЕРБ определя преговорите за правителство като хаотични, които поставят цялата ни политическа система в риск. Това заяви депутатът Радомир Чолаков на извънредна пресконференция в централата на партията. За да се възстанови конституционният ред, той призова президента Румен Радев да покани Корнелия Нинова до 26 юли в 17 часа да представи името на кандидат за министър-председател, ако не е готова - да започне действия за прекратяване на дейността на парламента и подготовка за предсрочни избори.

Гавра след гавра, но вече има правила за избор на нов председател на КПКОНПИ

След поредно изпълнено с много спорове заседание, депутатите приеха правила как да бъде избран новият председател на КПКОНПИ (Антикорупционната комисия). Досега като кандидатури са афиширани вътрешният министър в оставка Бойко Рашков и следователят Бойко Атанасов, като вторият е подкрепян от "Възраждане". 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit Депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Михаил Камбарев поиска да може за 5 дни да се внасят предложения за председател на КПКОНПИ, вместо 14. Но Петър Петров от "Възраждане" поиска да са 5 часа. В крайна сметка предложението на Петров отпадна.

Фандъкова се оплака, че не може държавата да отреже топлото на софиянци

В последните дни чухме безпрецедентни и недопустими изказвания на "Булгаргаз" и КЕВР за спиране на газа към „Топлофикация София” от 1 септември. Подобно поведение от страна на държавни институции и компании е абсурдно. Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества газ. И понеже няма такива, се вземат от най-голямата топлофикация. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка със ситуацията с "Топлофикация София". 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit Градоначалникът заяви, че е вярно, че дружеството дължи на "Булгаргаз" около 328 млн. лева, но също така е факт, че то има недовзет приход от държавата в размер на 332 млн. лева и това е причината да не изплаща задължението си. "Недовзетият приход от държавата, който е потвърден в решение на КЕВР от 1 юли тази година на практика нулира дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", обясни Фандъкова.

РУСКАТА АРМИЯ БУКСУВА В ДОНЕЦКА ОБЛАСТ, СЪЗДАВА ОПАСНОСТ ЗА ТРАГЕДИЯ КАТО ЧЕРНОБИЛ

За пореден ден руската армия не може да се похвали с по-решителен пробив относно основните си цели в Донецка област – Северс, Бахмут, Славянск и Краматорск.

НОАМ ЧОМСКИ ЗА УКРАЙНА: РЕАЛНИЯТ ИЗБОР Е ИЛИ ДИПЛОМАТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ, ИЛИ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Ноам Чомски е американски учен, автор на множество научни публикации и цяла нова дисциплина, наречена генеративна лингвистика. Чомски е известен с левите си възгледи и критиката си срещу външната политика на САЩ. От началото на руското нахлуване в Украйна Чомски стана един от най-забележимите западни интелектуалци, които, осъждайки войната, приписват част от отговорността за нея на Запада и призовава за мирното регулиране на конфликта. Изданието Медуза* разговаря с Чомски за това какво точно има предвид. 

FOREIGN POLICY: РУСИЯ ПЛАНИРА ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ОДЕСА ПРЕЗ 2023 Г.

В началото на 2023 година руските власти може да започнат ново мащабно настъпление в Украйна и да се опитат да завземат Одеса и юго-западното крайбрежие на страната, за да отрежат достъпа на Украйна до Черно море. Това съобщи американското издание Foreign Policy.

БОРИС БОНЕВ ПРИЗОВА ДА СИ КУПИМ ЕДНОГОДИШНА КАРТА ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ ДОРИ ДА НЕ НИ ТРЯБВА

"Новата тарифна политика се доближава до най-добрите европейски практики. Две са основните цели - едната е да привлечем повече хора в градския транспорт, а другата е да доведем повече приходи в системата." Това обяви независимият общински съветник Борис Бонев, който е и лидер на "Спаси София".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество