Десетки загинали при нов руски удар по жилищна сграда (ВИДЕО)

2660
Десетки загинали при нов руски удар по жилищна сграда (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Най-малко 17 души са загинали при ракетен удар по жилищна сграда в Одеса. Това съобщи опозиционната беларуска телевизия NEXTA, чийто главен редактор беше Роман Протасевич.

Поне 30 души са ранени, а вече има информация и за 18-ти загинал, като сред загиналите има 2 деца.

Кметът на Одеса: Путин унищожи всичко

Кметът на украинския град Одеса Генадий Труханов направи изявление, в което обяви, че руският президент Владимир Путин практически е ун...

По-рано ситуацията беше различна. "Броят на загиналите при ракетния удар по жилищната сграда нарасна на 10 души", заяви говорителят на одеската военна администрация Сергей Братчук.

Той се позова на Оперативното командване "Юг" на украинската армия, което заяви, че ракетният удар е нанесен от "стратегически самолет от Черно море". Същото командване каза и, че през последната нощ украинската армия е убила 35 руски войници.

"Една от ракетите е поразила девететажна жилищна сграда. В жилищната сграда деветте етажа на един от входовете са напълно разрушени... спасителите вече са оказали медицинска помощ на седем ранени, включително три деца", заяви украинската армия, като добави, че друга ракета е поразила център за отдих, предаде БГНЕС.

Ракетната атака срещу жилищната сграда идва дни след като руски удар унищожи търговски център в Кременчук, в Централна Украйна, при което загинаха най-малко 18 цивилни.

Развитието на военните действия в Украйна

По отношение на горещата моментна точка на военните действия – Лисичанск, Генералният щаб на украинската армия съобщава в сутрешния си доклад във Фейсбук, че руснаците опитват да обкръжат града от юг и от запад. Чеченският лидер Рамзан Кадиров казва в Телеграм, че неговите хора са минали през река Северски Донец при Кремина и напредват от северозапад към Лисичанск. Същото съобщават и от командването на милициите на Луганската народна република (ЛНР). Основната руска цел е да бъдат отрязани всички логистични връзки за помощ за украинските военни в Лисичанск. Украинците твърдят и, че руската армия все още не е поела контрола на магистралата между Лисичанск и Бахмут, но е засилен обстрелът при важни позиции като Северск и Билохоривка. Но генерал Олексий Громов е ясен, че руснаците имат предимство в артилерия и численост при атаката към Соледар и извършват все още ограничени операции натам, а точно това е една от трите главни точки на защитната линия Бахмут - Северск, която е една от линиите, бранещи Славянск и Караматорск. Основна руска цел е магистрала Т0513 между Бахмут и Северск, но там още няма никакъв пробив.

Хенри Кисинджър очерта три възможни изхода от конфликта в Украйна

Бившият държавен секретар на САЩ (1973-1977 г.) и съветник на президента по националната сигурност (1969-1975 г.) Хенри Кисинджър заяви...

Съгласно ежедневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната, руската армия има ограничен напредък при петролната рафинерия в Лисичанск. Това изглежда е точката, от която да се разгърне основна руска атака за овладяване на града. Има дори твърдения на проруски канали в Telegram, че руснаците вече владеят 50% от града, но това никой официален руски източник още не го е казал.

В направлението към Славянск украинската информация е, че няма руско настъпление, но има засилен артилерийски обстрел по ключови позиции. Но в направлението към Краматорск има по-засилени руски действия.

В Харковска област няма особена промяна на ситуацията, руската артилерия продължава да обстрелва различни позиции, но с цел да не позволява на украинците да правят контраофанзива. Основната точка на борба е Дементиивка, като постоянно има данни ту от едната, ту от другата страна, че селището е овладяно.

ОЩЕ: Русия се изтегли от Змийския остров - там, където украинците ѝ казаха "иди на ..."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа