Новините: Най-важното за деня, 23 май

4577
Новините: Най-важното за деня, 23 май
Снимка: БГНЕС

36  са новите доказани случаи на COVID-19 у нас, след направени 1 604 PCR теста за последните 24 часа. От новозаразените 11 са в болници. Активност има в 11 области. Общо потвърдените случаи на COVID-19 в България са 2408, от тях 1 176 са мъже и 1 232 са жени. Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

ИМУНОЛОГ: БИХ ПУСНАЛ ДЕТЕТО СИ НА ЯСЛА И ЩЕ СПРА ДА ПЕРА ВСЕКИ ДЕН

Всички изследвания показват, че вирусът няма как да се предаде чрез дрехи, повърхности, пейки, седалки. Ако имах малко дете, без никакъв проблем щях да го пусна на детска градина. Няма доказан случай на предаване на коронавируса от дете на дете. Това каза пред BTV доц. Андрей Чорбанов от Лаборатория по експериментална имунология към БАН, който подчерта, че е поддръжник на Швейцарския модел на реакция на COVID-19.

НАЦИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТНОВО ОТВОРИ ВРАТИ

Оригиналното Панагюрско съкровище и най-старото обработено злато в света, намерено във Варненския халколитен некропол през 5000 г. пр. Хр., могат да бъде видени в Националния исторически музей. След 70-дневна карантина той отново отвори врати за посетители, съобщава БГНЕС.

МЕРКЕЛ: ОГРАНИЧЕНИЯТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА БЯХА НЕОБХОДИМИ

„Ограниченията на правата във връзка с коронавируса трябва да са за възможно за най-кратък период от време. Те обаче бяха необходими и ние винаги сме защитавали тази позиция, защото чувстваме отговорност за достойнството на хората, което се споменава и в член 1 на нашия основен закон“. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в обръщение по повод днешния празник на германската конституция.

“ПЕСТЕЛИВАТА ЧЕТВОРКА“ ТВЪРДО ПРОТИВ СПАСИТЕЛНИЯ ПЛАН МАКРОН-МЕРКЕЛ

Четири държави от ЕС, наричащи себе си „Пестеливата четворка“, представиха в събота своето собствено предложение за възстановяване след коронавируса, като отново отхвърлиха всички съвместни дългови инструменти, предава БГНЕС.

РУСИЯ ПРЕДВИЖДА ДА ПРОИЗВЕЖДА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19 ДО КРАЯ НА ЛЯТОТО

Предвижда се производството на коронавирусната ваксина да започне до края на лятото, каза за РИА Новости директорът на Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“ Александър Гинцбург в Русия.

ЖУРНАЛИСТ ОТКРИТ МЪРТЪВ КРАЙ ВАРНЕНСКОТО ЕЗЕРО

Варненският журналист Георги Александров е открит мъртъв, предаде NOVA. Тялото му е намерено в петък следобед в района на дефектиралата тръба на Варненското езеро.

КОЙ РАЗКОПАВА ДЮНИТЕ В АХТОПОЛ?

Сигнал на гражданин за багер на пясъчните дюни в Ахтопол, вдига на крак властите за проверки. Той е подаден вчера, 22 май. Мястото попада в две защитени зони и е част от парк Странджа.

МАЯ МАНОЛОВА СЕДНА С ПРОТЕСТИРАЩИ ПРЕД МС И ОБЯВИ, ЧЕ СЕ ЯВЯВА НА ИЗБОРИ

Мая Манолова, като лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ" и движението "Системата ни убива" провеждат седящ протест пред прозорците на Министерския съвет. На мястото където преди време бяха палатките на протестиращите майки, а след това и на медицинските сестри, днес бившият омбудсман предизвика Бойко Борисов и обяви че има план за управлението на страната.

ДЕНИЦА САЧЕВА: МАЯ МАНОЛОВА ГЛЕДА НА ПОЛИТИКАТА КАТО НА ХАЗАРТ

"Госпожа Мая Манолова гледа на политиката като на хазарт не за първи път. Аз гледам на тези протести с тъга, защото част от протестиращите са сезонни работници с временна заетост и това в голяма степен обезсмисля демокрацията“. Така министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира пред БНР днешния протест, организиран от Мая Манолова.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: ВЪПРЕКИ КОРОНАВИРУСА, ОБЩИНИТЕ РЕГИСТРИРАТ ИЗЛИШЪЦИ

За периода на кризата, породена от епидемията от коронавирус, и приходите, и разходите на българските общини намаляват драстично. Въпреки спадовете, обаче, повечето общини приключват периода на кризата с излишъци в бюджетите си, затова не се нуждаят от държавно подпомагане. Това съобщи министърът на Владислав Горанов, предаде репортер на БГНЕС.

ПРИЕМЪТ С МАТУРА НЯМА ДА ВЛОШИ “ПРАВО“-ТО, СМЯТА ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ

Качеството на юридическото образование няма да се влоши заради факта, че тази година приемът в специалност "Право" в Софийския университет ще става с матура. Така категорично деканът на Юридическия факултет в университета и бивш министър на образованието - проф. д-р Даниел Вълчев темата.

ТУРСКИ ВОЕННИ ЗАВЗЕХА КЪС ГРЪЦКА ТЕРИТОРИЯ

Турски военни завзеха къс гръцка територия на спорната граница, преминаваща по река Еврос (Марица), съобщи Army Voice. Турските сили са окупирали неголям участък от речния бряг недалеч от гръцкия град Фере.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: ИЗПРАВЯТ ПРЕД СЪДА ДЕЙСТВАЩ ИЗРАЕЛСКИ ПРЕМИЕР

След повече от три години разследване, повдигнати обвинения по три дела и три национални избори, израелският премиер Бенямин Нетаняху ще влезе в съдебната зала в Йерусалим в неделя за началото на процеса си за корупция. Процесът се забави с два месеца заради мерките за борба с пандемията на коронавирус.

РУСИЯ ПУСНА ПЪРВАТА В СВЕТА ПЛАВАЩА АЕЦ

В действие бе пусната първата в света плаваща атомна топлоцентрала „Академик Ломоносов”, намираща се в Чукотка, руският Далечен изток.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com