Новините: Най-важното за деня, 27 март

4198
Новините: Най-важното за деня, 27 март
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Редакционният екип представя по-важното от деня накратко.

АСЕН ВАСИЛЕВ: СРЕЩАЛИ СМЕ СЕ СЪС САМУИЛОВ САМО ВЕДНЪЖ ПРЕЗ ЛЯТОТО, ТВЪРДЕШЕ, ЧЕ Е ПРИТИСКАН ОТ БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ

"Доста смешно е да разбирам от медиите за някакви досъдебни производства срещу мен. От министър Рашков разбрах, и това, което аз видях, е че на 5 януари имало среща с Петролната и газова асоциация, след което е имало среща, и ние сме говорили на нея". Това каза вицепремиерът и министър на финансине Асен Василев в интервю за предаването на "На фокус" по Нова телевизия.

НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА: ЧЕСТО МЕРКИТЕ ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ КАТО РЕПРЕСИЯ

"Много често мерките за неотклонение, например домашният арест или други форми на мерки за неотклонение, като че ли се използват като репресия. Тоест много е важно някой да бъде ударен, задържан и по-малко важно е колко бързо ще бъде разследвано съответното престъпление и внесен обвинителният акт в съда". Това коментира по БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ: КЪМ МОМЕНТА НЯМА ПРИЧИНА ДА СЕ ОЧАКВА ПОВИШЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА ЗА БИТА

„Има достатъчно причини за промяна в надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ по моя лична преценка“. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „Защо, господин министър?“ по БТВ. По думите му при строежа на газопровода „Балкански поток“ „има достатъчно много нередности и необясними факти, които не могат да бъдат обяснени рационално.

АСЕН ВАСИЛЕВ: ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗА РУСКИЯ ГАЗ В ДОЛАРИ, КАКТО Е ЗАПИСАНО В ДОГОВОРА

България ще плаща за руския газ в долари, а не в рубли. Това заяви пред Нова телевизия мицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. "Имаме си договор и в него изрично пише в каква валута да се плаща", категоричен бе той. Василев уточни, че промяна на подобна клауза в документа изисква съгласието и на двете страни.

БОРЕЛ: ДО ДВЕ ГОДИНИ ЕВРОПА ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ РУСКИЯ ГАЗ

Европейските страни ще могат да откажат доставките на газ от Русия в рамките на две години. Това обяви в неделя върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за телевизионния канал Sky News-Arabia.

РУСИЯ ОТНОВО ПРЕДУПРЕДИ ЗА МИНИ В ЧЕРНО МОРЕ, БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ СЛЕДЯТ НАШИТЕ ВОДИ

Русия отново предупреди за плаващи мини в Черно море. Според ръководителя на Националния център за управление на отбраната на Русия, мините ще продължават да бъдат заплаха за страните от региона, предава БНТ.

КИРИЛ ПЕТКОВ: ИЗВЕЖДАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ КОРАБ ОТ МАРИУПОЛ Е ОПАСНО ЗАРАДИ МИНИТЕ В МОРЕТО

"Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда. От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Екипажите имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са. Пристанищата са минирани". Това написа премиерът Кирил Петков в профила си във Facebook.

ПРОФ. ТАГАРЕВ: МИГ-29 НЕ МОГАТ ДА УЧАСТВАТ В СЪЮЗНИ ОПЕРАЦИИ НА НАТО

МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, МиГ-29 ще бъдат приземени, те не могат да участват в съюзни операции.  Това заяви пред БНР проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, военен експерт и преподавател.

ПОЛК. РАЧЕВ: ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ СИРИЙЦИТЕ, КОИТО ВЛИЗАТ ПРИ НАРУШАВАНЕ НА ГРАНИЦАТА НИ, И УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ

"От началото на войната на 24 февруари до този момент в страната са влезли около 116 000, влизащи от Украйна, около 54 000 са останали у нас. По-голмата част са майки с деца. Разглеждаме сценарии за 50 000, 100 000 или 200 000 души повече в България", това каза за предаването "На Фокус" по Нова телевизия полк. Валери Рачев, ръководител на кризисния щаб за бежанците от Украйна.

“С ВАС СМЕ“: КОНЦЕРТ В ЗНАК НА СОЛИДАРНОСТ С УКРАЙНА (ВИДЕО)

Музиканти се солидаризират с Украйна. Благотворителен концерт за солидарност с Украйна под надслов "С вас сме" се провежда в центъра на столицата. Мястото на концерта бе пл. "Алекандър I Батенберг" в столицата, като десетки хора с украински знамена се събраха за събитието.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: НАЙ-ПОСЛЕ ПОД 10 000 ПОЛОЖИТЕЛНИ СЛУЧАЯ И ЛЕК СПАД НА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ТЕСТОВЕ

Изминалата седмица се оказа по-благоприятна за развитието на коронавируса в България. За пръв път от коледно-новогодишните празници има под 10 000 нови случая за 7 дни.

ВЪПРЕКИ ОТПАДАНЕТО НА ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА – И СЛЕД 1 АПРИЛ ЩЕ СЕ НОСЯТ МАСКИ

Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка. Ще се наложат промени в закона, за да останат маските в обществените места и без епидемична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали. Това каза пред БТВ председателят на комисията по здравеопазване в парламента - доц. Антон Тонев.

ЕКСПЕРТИ ПРИЗОВАХА ЗА УДЪЛЖАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА

Удължаването на извънредната епидемична обстановка в страната е задължителна предпоставка за продължаването на успешната борба с COVID-19 в страната. Усилията на цялото българско правителство и здравните власти в частност трябва да продължат със същия интензитет и ресурс. Такава е позицията на фондация „Астра Форум“ и групата „Science in the Crisis – Наука в кризата“ във връзка с решението за край на извънредната епидемична обстановка.

ПОЧИНА ЛЮБОМИР МИЛЧЕВ – ДЕНДИ

"Да, моят приятел и колега Денди почина". Това сподели пред "България Днес" една от най-добрите приятелки на Любомир Милчев - Денди - музикантката Йоана Савова. Тя публикува черна роза на мястото на профилната си снимка, приятелите я засипват със съболезнования.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com