Асен Василев: Ще плащаме за руския газ в долари, както е записано в договора

9432
Асен Василев: Ще плащаме за руския газ в долари, както е записано в договора
Снимка: Gazprom

България ще плаща за руския газ в долари, а не в рубли. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Имаме си договор и в него изрично пише в каква валута да се плаща", категоричен бе той. Василев уточни, че промяна на подобна клауза в документа изисква съгласието и на двете страни.

Кирил Петков от Брюксел: Еврокомисията, а не малка България, ще преговаря с "Газпром"

"Европейската комисия ще преговаря с "Газпром" от наше име за руския газ. Това е съвсем различно, отколкото една малка България да отив...

Още: Путин иска ЕС да плаща в рубли за руския газ, но от Индия иска да плаща в евро

Припомняме, че Владимир Путин нареди "Газпром" да започне да приема плащания само в рубли за руския газ, купуван от държавите, смятани от Москва за "неприятелски". Сред тях е и България.

Според Асен Василев има известен икономически смисъл в решението на Путин, ако рублата се купува по официалния курс, а не по пазарния, както е в Русия в момента. "Това би оскъпило допълнително петрола, защото знаем, че рублата се обменя по различен начин по официалния и пазарния курс. Тоест, това е една допълнителна надценка", разясни той.  

Още: Какво е замислил Путин: защо иска Западът да плаща с рубли за руския газ?

Асен Василев разясни, че това, че ЕС ще води преговорите с "Газпром" е добре за нас, тъй като, когато се договарят по-големи количества, се получават и по-ниски цени. "Този принцип не важи само спрямо Русия, той е валиден и при преговорите за алжирски, катарски, египетски или друг природен газ", уточни той.

"Булгаргаз": От „Газпром" още не са искали от нас плащанията да са в рубли

Всички взаимоотношения между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром експорт“ във връзка с доставката на природен газ за Бъл...

Вицепремиерът бе категоричен, че е важно да имаме избор от доставчици, защото когато се разчита на един, той поставя условия, които трябва да приемем. "Довършваме гръцката връзка, взимаме целия азерски газ, договорили сме трасета от LNG-терминалите в Гърция и Турция, така че да можем да получим 100% от газа, който ни трябва. В случай, че "Газпром" утре спре доставките, ние имаме готовност от следващия ден на 100 процента да получим нужния ни газ - и технически, и като бизнес договорки", категоричен бе той. 

Преди да изтече договора, трябва да имаме готовност и това да е координирано с ЕС, и то да купуваме не 2 или 3 милиарда кубически метра, които са ни нужни, а 20-30 милиарда", категоричен бе той. 

По повод изнесена от Bird.bg информация, че компанията GemCorp е пряко свързана с Русия и Путин, Василев уточни, че от фирмата са дошли на преговори с представители на американското посолство и Държавния департамент на САЩ. "Честно казано не съм изследвал компанията в дълбочина, мисля, че министър Николов си е свършил работата и не вярвам да има подобни обвързаности", каза вицепремиерът.

Относно изпращането на оръжия за Украйна Асен Василев изрази личното си мнение, че страната ни е трябвало да предостави подобна помощ. "В момента в Украйна се води много тежка братоубийствена война, но има ясен агресор – Русия, и ясен пострадал – Украйна. Ние като член на ЕС трябва да представимв сичката помощ, включително и военна", категоричен е той.

Финансовият министър отхвърли опасенията, че това би ни направило съучастник във войната. "Турция дава дронове на Украйна, но даже не е в списъка с неприятелски държави, а ние сме", подчерта той. Според него правителството оказва изключително силна подкрепа на Украйна. "Мисля, че правим неща, които са много повече от военната помощ – и Зеленски, и други украински управляващи са благодарни на България. Моето мнение е, че ако си застрашен, ти помагаш, за да не тръгне огъня към твоята  къща. Моето лично мнение беше, че трябва да се предостави военна помощ. След дискусии обаче, взехме решение, че можем да предоставим всякакъв вид помощ, но не и военна", допълни Василев, като уточни, че едно подобно решение отразява настроенията и желанията на най-голяма част от българското общество.

Асен Василев: Срещали сме се със Самуилов само веднъж през лятото, твърдеше, че е притискан от Борисов и Пеевски

"Доста смешно е да разбирам от медиите за някакви досъдебни производства срещу мен. От министър Рашков разбрах, и това, което аз видях,...

Относно политиката на правителството, водено от Продължаваме промяната, той бе категоричен, че червената линия, която няма да прекрачат, е кражбата. "Няма да позволим да се краде – това е широко, но доста ясно послание", заяви той. Според Асен Василев за управител на БНБ ще бъде избран Андрей Гюров. "Това ще реши парламентът, но личното ми убеждение е, че това ще бъде Гюров. Има противоречиви мнения за другия претендент - Любомир Каримански, както в самата индустрия, така и в обществото", допълни той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com