Асен Василев: Срещали сме се със Самуилов само веднъж през лятото, твърдеше, че е притискан от Борисов и Пеевски

12033
Асен Василев: Срещали сме се със Самуилов само веднъж през лятото, твърдеше, че е притискан от Борисов и Пеевски
Снимка: БГНЕС

"Доста смешно е да разбирам от медиите за някакви досъдебни производства срещу мен. От министър Рашков разбрах, и това, което аз видях, е че на 5 януари имало среща с Петролната и газова асоциация, след което е имало среща, и ние сме говорили на нея". Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в интервю за предаването на "На фокус" по Нова телевизия.

"На 5 януари е имало среща в Министерски съвет с г-н Петков, на която аз не съм присъствал. Срещата е била с Държавния резерв към правителството. Тоест, такава среща е имало, но аз не съм присъствал. По-интересното е, че г-н Самуилов също не е присъствал на срещата, ходил е неговия адвокат. Така че нито един от двама ни не е бил на срещата, но след това сме говорили нещо, което го е притеснило“, каза вицепремиерът.

Рашков: Самуилов, който е подал сигнала срещу Асен Василев, е близък до ГЕРБ и Гешев

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че бизнесменът Георги Самуилов, който е подал сигнал срещу вицепремиера Асен Василев, е в ...

Той допълни, че се е срещал с Георги Самуилов само веднъж по време на служебния кабинет през юли, когато е имало обща среща на петролни и газови асоциации, продавачи на петрол, и др. Тя е била по повод това да няма картелизиране на сектора. "След това имахме среща на четири очи за това, че той имаше информация, която искаше да ми даде по повод на това, че е бил притискан от г-н Борисов и г-н Пеевски да прави операциии с държавния резерв. Сподели информацията, направихме дописка, тя си продължи пътя", каза още Василев. 

"Г-н Петков прегледа резерва и направи нова процедура, за да може да участват повече малки бензиностанции и продавачи, но МФ няма нищо общо. След срещата ни подадох сигнал до ДАНС да разследват, но какво беше установено, не знам", допълни вицепремиерът.

"Всеки може да подаде сигнал срещу всеки. Очаквахме, че ще има доста атаки, тази е доста нескопосана, сигналът е с факти, които не са се случили. И към момента има проверки на фирмата на Самуилов, като сигнал за нарушение е подаден през януари 2021 г., тоест 4 месеца преди да стана служебен министър", подчерта Асен Василев.

На въпрос дали вижда връзка между досъдебното производство срещу него и ареста по неотложност на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, той отговори, че няма как да знае. "Не мога да гадая, няма и значение. Нека прокуратурата да си свърши работата, да установи фактите и да предприеме действие. Възможно е да има връзка, но за мен това няма значение", категоричен бе той.

„Инса ойл”: Бизнесът няма място в политическия спор между МВР и прокуратурата

Да не бъде намесвана в политическите дебати относно съдебната реформа у нас, настояват от петролната компания „Инса ойл“. Т...

За образувано досъдебно производство срещу Асен Василев съобщи преди дни вътрешният министър Бойко Рашков пред репортери в парламента. От думите му стана ясно, че се работи по сигнал на "Инса ойл". Рашков каза, че делото е срещу Василев, но говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев, заяви пред БТВ, че досъдебното производство е образувано за длъжностно престъпление, но Василев не е обвиняем. "Според закона се образува дело за престъпление, а не срещу някого. Едва след като се съберат доказателства, се повдига обвинение", поясни той.

На 15 март от компанията "Инса ойл" ЕООД, за която Василев обяви, че заедно със "Сакса" ООД са винoвни зa пaниĸaтa c гopивaтa в началото на месеца, съобщиха, че са подали сигнал в прокуратурата срещу вицепремиера. Според него, Василев повикал представители на фирмата на среща на четири очи с неясен контекст. За нея те щели да сигнализират и европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика