Новините: Най-важното за деня, 3 май

6254
Новините: Най-важното за деня, 3 май
Снимка: Прессекретариат на президентството

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 3 май.

РАДЕВ ЩЕ ПРОВЕДЕ КОНСУЛТАЦИИ С ПАРТИИТЕ ЗА СЪСТАВА НА ЦИК НА 5 МАЙ

Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия. Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

БОРИСОВ НЯМА ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ

„Няма да съм аз категорично“. Така премиерът в оставка Бойко Борисов отговори на въпроса дали ще се кандидатира за президент на предстоящите президентски избори. Коментарът си той направи на брифинг в централата на ГЕРБ.

По думите му кандидатът на ГЕРБ за президент ще бъде коренно различен от сегашния разединител – с проевропейска и пронатовска ориентация. Борисов настоя „За“ стабилна държава, като допълни, че е против протестите, които пречат, но подкрепя протестите, които са оздравителни.

БОЙКО БОРИСОВ: БСП, ДПС И "ДА, БЪЛГАРИЯ" НЕ СА ЛИ ТОКСИЧНИ, АЙДЕ МАЛКО ДА СИ МЕРИМ ПРИКАЗКИТЕ И ДА ЗАЧИТАМЕ ИЗБОРА НА ХОРАТА

БСП не е ли токсична, като никой не иска да работи с нея, ДПС не е ли токсична, като никой не иска да работи с нея "Да, България" не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея. Айде малко да си мерим думите и да зачитаме това, което ни е отредил българския народ при честни избори. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

СЛАВИ ТРИФОНОВ: БОЛИ ГИ ГЕРБ. МНОГО ГИ БОЛИ

А болката е толкова голяма, защото вече няма да има онази ЦИК. Тяхната ЦИК. Овладяна Централна избирателна комисия, която изпълнява всяка тяхна политическа поръчка. Например, да ликвидират видеонаблюдението или пък да не санкционират бившия министър-председател Бойко Борисов, който непрекъснато използваше държавния ресурс, за да агитира за собствената си партия. Което е абсолютно нарушение на закона - видно за всички, но не и за тяхната ЦИК. Разбирам желанието на ГЕРБ да изкарат Изборния закон като нещо, което не е добро. Само че не е така – всички българи в България и по света ще могат да гласуват свободно, глупавите ограничения за българите в чужбина вече няма да ги има.

НИНОВА ОТГОВОРИ НА БОРИСОВ: УВАЖАВАЙТЕ ПОВЕЧЕ ХОРАТА

При обективната невъзможност да се състави ново правителство, всеки ден протакане осигурява време на Вашето да раздадете още концесии, да изхарчите безконтролно последните пари в бюджета, да назначите за пет години напред верните си хора във второто и третото ниво на властта. Не Вие, а Конституцията казва какво следва в такива случаи. Вие достатъчно я потъпквахте 11 години, така че не ме изненадва какво говорите и сега. В настоящата ситуация е по-добре да има служебен кабинет, назначен от президента Радев, който да поеме отговорност за управлението на страната, отколкото оставане на Вашето правителство в оставка. 

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ: „ДА, БЪЛГАРИЯ“ ЗАБИВА НАЙ-ДЪЛБОКО МЕЧА СИ В СТАБИЛНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА

Есенцията е, че нашите колеги отново се хвана за една песъчинка на плажа. Това заяви депутатът от ГЕРБ и заместник-външен министър в оставка Георг Георгиев на брифинг в централата на партията.

По думите му много пъти управляващите в оставка запазвали търпение и толерантност, но вече нямало да бъде така. Всяка една лъжа ще бъде опровергавана и разкривана, даде да се разбере Георгиев. Той разобличи няколко лъжи: „Да, България“ похарчили 100 000 евро само в онлайн кампания, инвестиция в биткойни и дарения под формата на въображаема електронна валута. Разпечатка от Сметната палата показала, че техен спонсор е и Иван Тодоров.

ИВАЙЛО МИРЧЕВ ОТГОВОРИ НА ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ ЗА ДАРИТЕЛЯ НА "ДА, БЪЛГАРИЯ"(ВИДЕО)

"Направихме бърза проверка. Но съм длъжен да отговоря, че този Иван Тодоров, който имат предвид от ГЕРБ няма нищо общо със собственика на фирмата, която е за машините . Няма нищо общо и самият дарител със самите машини. ЕГН-то му е различно от ЕГН-то на собственика на фирмата за машините. Така че, не знам кой ни каза, Бойко Борисов днес беше споменал, че ние сме аматьори в политиката. Сигурно сме аматьори, г-н Борисов в политиката, но вие сте аматьори в това дори да скалъпите един подобен компромат.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: БРОЯТ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ ОТНОВО НАМАЛЯВА, НО ПРОЦЕНТЪТ НА ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ СЕ ПОКАЧВА

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад като абсолютно число, но се увеличи като процент. 348 са новооткритите случаи за 2 май, като това е със 118 по-малко спрямо отчетените в събота 466 заразени. Направени са 3194 теста (PCR и антигенни) т.е. с 3892 по-малко спрямо 7086 ден по-рано. Така процентът на положителни проби се увеличава - от 6,57 на сто до 8,94%!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com