Новините: Най-важното за деня, 4 февруари

4093
Новините: Най-важното за деня, 4 февруари
Снимка: Министерски съвет

Ако при втората вълна на коронавируса у нас през есента са били нужни 7 седмици, за да достигнем връх на броя заразени, сега това ще се случи значително по-бързо. За това предупреди началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на здравните власти.

МАНГЪРОВ: РЕШЕНИЕТО МИ ЗА АБВ НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКО, А ЧОВЕШКО

Моето решение да бъда там в АБВ не е политическо, а човешко, защото това е партия, която се обърна към мен, тъй като споделят моето виждане върху нещата. Това заяви пред bTV доц. Атанас Мангъров.

АВСТРИЯ С НОВИ УСЛОВИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ

От 10 февруари 2021 г. в Австрия влиза в сила нова здравна наредба, според която българските граждани следва да представят на границата отрицателен резултат от PCR-тест, не по стар от 72 ч., съобщиха от МВнР. Ако такъв тест липсва, българските граждани са задължени до 24 ч. да си направят в Австрия PCR или антигенен тест.

И ШВЕЦИЯ ВЪВЕЖДА ВАКСИНАЦИОНЕН ПАСПОРТ

Швеция ще последва съседна Дания и ще създаде дигитални „ваксинационни сертификати“, които гражданите могат да използват за пътувания в чужбина, за срещи с възрастни роднини в домове за възрастни, или дори само, за да седнат в ресторант, пише The Telegraph.

ТОЗИ БЪРЗ МЕТОД ВЪЗСТАНОВЯВА ОБОНЯНИЕТО СЛЕД COVID-19

Канадски блогър показа необичаен начин за бързо възстановяване на обонянието след COVID-19, пише BuzzFeed.

КУЧЕТА ЩЕ ОТКРИВАТ КОРОНАВИРУС

Ветеринарна клиника в Германия обучава кучета да откриват COVID-19 в човешката слюнка с 94% точност, съобщава Imminent Global News.

В ГЕРМАНИЯ РАЗЧИТАТ НА ОДОБРЕНИЕТО НА РУСКАТА ВАКСИНА

Томас Мертенс, председател на постоянната комисия за ваксинация в Германия, изрази надежда, че руската ваксина срещу новия коронавирус „Спутник V“ ще премине процедурата за одобрение от Европейския съюз, съобщава телевизионният канал ARD.

ВЛАСТИТЕ В ГЕРМАНИЯ С ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОМОЩ ЗА ИКОНОМИКАТА

Управляващата в Германия „голяма коалиция“ обяви, че влизащите в нея партии са се споразумели за нов голям пакет помощи за пострадалата от пандемията германска икономика.

МАТЕМАТИК: ТРЕТАТА ВЪЛНА ЩЕ НАПРАВИ ИЗБОРИТЕ НЕПРЕДСКАЗУЕМИ

Ще предизвикаме трета вълна, която може да ни вкара в непредсказуем сценарий за изборите. Това предупреди пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет. По думите му в момента сме с положително репродуктивно число – един човек заразява повече от един, а кривата на нарастването на случаите на заразените започва да се изправя по вертикала.

ВМРО ЩЕ СЕ ЯВИ САМОСТОЯТЕЛНО НА ИЗБОРИТЕ

ВМРО ще се яви самостоятелно на парламентарните избори. Такова решение е взето на заседание на партията, научи "24 часа" от свои източници.

КИРИЛ ДОБРЕВ ЗА 97-А ГОДИНА: БАЩА МИ БЕШЕ ОБИДЕН ОТ ФАКТА, ЧЕ ГО НАРИЧАХА ПРЕДАТЕЛ, ОТИДЕ СИ ОГОРЧЕН

"Коренно различни са ситуациите между 97-а година и сега за БСП. Преди 24 години БСП като наследник на БКП скъса със своето комунистическо мислене". Това заяви в интервю за телевизия Нованюз Кирил Добрев.

СДС: БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ПЕТЪР СТОЯНОВ, БЪЛГАРИЯ ИЗБЕГНА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА

"Четвърти февруари е дата, която не бива да забравяме. Тя е символ на политическата зрялост на един млад тогава президент – Петър Стоянов. Благодарение на неговата решителност и кураж, България не беше хвърлена в неуправляем хаос и гражданска война". Това пишат в своя позиция до медиите от ПП СДС.

ПРОВЕРЯВАТ БЕЗОПАСНО ЛИ Е АМЕРИКАНСКОТО ГОРИВО ЗА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ“

АЕЦ “Козлодуй” и “Уестингхаус” подписаха договор за анализи на безопасността на горивото им за V блок на АЕЦ “Козлодуй”. И шефът на централата Наско Михов и вицепрезидентът и директор на “Уестингхаус Електрик Швеция” Азис Даг отбелязаха, че това е стъпка към лицензирането на американското ядрено гориво за българската атомна централа, пише 24 часа.

POLITICO: АНАЛИЗ НА УТЪПКАНИТЕ КАРИЕРНИ ПЪТИЩА КЪМ УСПЕХ В БРЮКСЕЛ

Средностатистическият високопоставен служител в ЕС е 57-годишен мъж с най-малко две дипломи, едната от които по право. Това е (силно опростен) извод от анализ на уникален набор от данни за образователния фон на повече от 600 чиновници и членове на Европейския парламент, съставен от POLITICO по данните от публично достъпни източници.

МАРИЯ БАКАЛОВА С НОМИНАЦИЯ И ЗА НАГРАДИТЕ НА ГИЛДИЯТА НА АКТЬОРИТЕ

Филмите "Петима от една кръв", "Ма Рейни: Майката на блуса", "Минари", "Една нощ в Маями" и "Процесът срещу Чикаго 7" са номинирани за водещата награда за най-добър актьорски състав на Гилдията на актьорите, съобщиха Ройтерс и "Варайъти".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com