POLITICO: Анализ на утъпканите кариерни пътища към успех в Брюксел

1441
POLITICO: Анализ на утъпканите кариерни пътища към успех в Брюксел
Снимка: Getty Images/Guliver

Средностатистическият високопоставен служител в ЕС е 57-годишен мъж с най-малко две дипломи, едната от които по право. Това е (силно опростен) извод от анализ на уникален набор от данни за образователния фон на повече от 600 чиновници и членове на Европейския парламент, съставен от POLITICO по данните от публично достъпни източници.

На фона на богатото разнообразие от националности и университетска кариера на политиците в сърцето на ЕС, данните разкриват общи теми сред постигналите старшинство и успех. Данните показват образователните институции, които най-вероятно са посещавали; специалността, която най-вероятно са изучавали; и годините, които са им необходими, за да стигнат до роли на хора, вземащи на решения.

Какво да уча

Правото, бизнесът и политическите науки са сред най-популярните университетски дисциплини за длъжностни лица от ЕС и евродепутати. За да компилира набора от данни, POLITICO събра информация от автобиографиите на над 450 висши служители на ЕС : директор, заместник-директор и ръководител на отдел в рамките на Комисията, Съвета (включително старши дипломати) и други органи на ЕС.

Изключени са европейските съдилища.

Същото е направено за над 170 евродепутати, включително всички председатели на комисии и заместник-председатели в Европейския парламент, както и лидерите на политическите групи.

Едно ясно послание от нашия набор от данни е, че за да напредне човек в институциите на ЕС, му е необходима поне една диплома - за предпочитане две или три.

Нито един от висшите служители, за които от изданието намерили данни, не е пропуснал университет, въпреки че девет процента от членовете на Европейския парламент в извадката не са получили диплома.

На въпроса какво да се учи, има и ясен отговор: близо една трета от длъжностните лица и членовете на Европейския парламент имат юридическо образование с бакалавърска или следдипломна степен. Ненаучните дисциплини като бизнес, хуманитарни науки, политически науки са изтъкнати в данните, като само пет процента от членовете на Европейския парламент и два процента от длъжностните лица имат медицинска или здравна квалификация (председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен е една от малкото изключения, след като се е обучила за лекар и е получили магистърска степен по обществено здраве.)

Това е проблем, казва Матиас Жиро, генерален секретар на EuroScience, низова организация за напредъка на науката в Европа, „тъй като при справянето с големите предизвикателства като изменението на климата е от решаващо значение да има повече учени, които също са в позицията на вземащите решения, а не само да Бъдат съветници."

Жиро каза, че много европейски университети, преподаващи природни науки, често поставят твърде много фокус „върху академичните изследвания в публичния сектор и до известна степен и върху неакадемичните изследвания в бизнеса, но по-малко върху други кариерни пътища“.

„Ние от EuroScience насърчаваме повече учени във всяка област да обмислят кариера в политиката“, добави той.

Къде да уча

Белгийските университети са начело в списъка на училищата за еврократи, като на челните три позиции са Колежът на Европа, Католическият университет в Лувен и Свободният университет в Брюксел (ULB) (въпреки че Колежът на Европа има кампуси както в Брюж, така и в Натолин в Полша) . Университетът Сапиенца в Рим и Лондонското училище по икономика допълват първите пет. Извън ЕС британските университети са извести, заедно с Харвард и Станфорд от САЩ.

Безработните в ЕС са се увеличили с близо 2 млн.

Безработицата в еврозоната за декември 2020 г. е 8.3%, сочат данните на Евростат. Това е скок от близо 1 процентен пункт спрямо декемвр...

Демографията на институциите на ЕС

Екипът на Фон дер Лайен е близо до равенството между половете - първият колеж на членовете на Комисията, постигнал това. Но все пак има известен път за преминаване към висшите позиции в институциите на ЕС. Средно длъжностните лица в нашия набор от данни са на 57 години и по-малко от 40 процента от тях са жени. По този показател обаче Комисията се справя по-добре от Съвета (като цяло, в Генералния секретариат на Съвета работят 1757 жени и 1305 мъже, според собствените данни на институцията, въпреки че висшите чинове са доминирани повече от мъжете).

Вицепрезидентът на Европейския парламент Димитриос Пападимулис, който е и председател на групата на високо равнище за равенство и многообразие в институцията, каза пред POLITICO, че „институциите на ЕС и особено Европейският парламент трябва да бъдат водещи в равенството между половете“, добавяйки, че „е от решаващо значение да се борим с неравенство между половете и стереотипи чрез законодателство в целия ЕС, но също така е от съществено значение парламентът и всички институции на ЕС да бъдат съгласувани в своя вътрешен подход, с политиките, които те проповядват на обществеността и държавите-членки."

„Безспорно има място за подобрение“, признава Пападимулис, но каза, че групата на високо равнище „работи по нова пътна карта на наскоро приетия План за действие за равенството между половете [и че насърчава] всички институции на ЕС да последват този пример“.

Евелин Регнър, която председателства комисията по правата на жените и равенството между половете в парламента, заяви, че числата „показват ясно колко важни са прозрачността, ясните насоки и обвързващите цели за справедливото съотношение между половете“.

Етичен кодекс на чиновника: Трябва да е вежлив и да не е корумпиран, иначе санкции

Добросъвестност, равнопоставеност, почтеност, конфиденциалност и колегиалност и учтивост - това са основните принципи на поведение, кои...

„Няма друго обяснение за очевидните различия между Европейския парламент и Комисията, които представят сравнително балансирани цифри, от една страна, и Съвета и ЕСВД, от друга,“ добави тя.

В изявление, предоставено от Европейското женско лоби (EWL), се казва, че „EWL е разочаровано от констатациите на проучването относно липсата на паритет между жените и мъжете в„ балона на ЕС “.“

Те също така заявиха, че числата отразяват факта, че „все още няма официална конфигурация на Съвета за министри, отговорни за равенството между жените и мъжете“ и че инициативи като директивата „Жените в съветите“ „са блокирани на ниво Съвет“.

Като се вземат предвид само най-новата или последната диплома за всяко лице в набора от данни, анализът показва, че длъжностните лица на ЕС със степен бакалавър са в малцинството. Повечето притежават поне магистър и делът на докторантите е по-висок в Европейската комисия, отколкото в другите големи институции. По-висок дял на мъжете в извадката имат докторска степен, отколкото сред жените, които от своя страна имат по-висок дял на магистърските степени.

И накрая, ето образователната разбивка за 27-те комисари, които съставляват „купола” на екипа на Фон дер Лайен. Девет от тях притежават три дипломи, като 13 са учили извън родината си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа