Проверяват безопасно ли е американското гориво за АЕЦ “Козлодуй”

3339
Проверяват безопасно ли е американското гориво за АЕЦ “Козлодуй”
Снимка: БГНЕС

АЕЦ “Козлодуй” и “Уестингхаус” подписаха договор за анализи на безопасността на горивото им за V блок на АЕЦ “Козлодуй”. И шефът на централата Наско Михов и вицепрезидентът и директор на “Уестингхаус Електрик Швеция” Азис Даг отбелязаха, че това е стъпка към лицензирането на американското ядрено гориво за българската атомна централа, пише 24 часа.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че договорът е за втория заключителен етап за лицензирането на горивото, тя пожела успех и добави, че не се съмнява в него. А с договора процесът на диверсификация ставал необратим. Анализът всъщност е задълбочена оценка на безопасността на американското гориво, преди да бъдат подадени документи за лицензирането му в Агенцията за ядрено регулиране. АЕЦ “Козлодуй” има договор за доставки на гориво от руската компания ТВЕЛ до 2025 г.

Таско Ерменеков: Винаги сме подкрепяли разширяването на ядрената енергетика

"Социалистите винаги са подкрепяли разширяването на ядрената енергетика и то не като предизборна теза. Няма нужда да противопоставяме е...

Премиерът Бойко Борисов акцентира на геостратегическото значение на това, което се прави. “Това е поредната стъпка към диверсификация. Аз действително я приемам като стъпка, защото изграждането на VII и VIII реактор е изключително важно, защото ние много държим на ядрената енергетика. В България имаме опит, цялата ни енергийна система е свързана с нея, тя е включена и в зелената сделка”, каза той. Борисов заяви още, че не само иска да окуражи, но и да задължи ръководителите на АЕЦ “Козлодуй” и на Министерството на енергетиката максимално бързо да работят по тези теми, защото “всеки ден ни е важен”. След това премиерът посочи какво е направено в различни сфери. Започнало се с диверсификацията на авиацията с новите самолети F-16 блок 70. Минало се през закупуването на 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис и финансирането на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде готов.

“По инициативата “Три морета” напредваме много бързо относно разширяването на газовото хранилище “Чирен” от 500 млн. на 1,1 млрд. куб. м, което заедно с газовата връзка с Гърция ще осигури доставка и възможност за съхранение на втечнен природен газ”, посочи премиерът. Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа заяви, че днешната стъпка увенчава с успех многогодишна работа в посока постигане на следващо равнище на диверсификация.

“За нас е истинска гордост да сме тук заедно с вас. Тази стъпка е в полза на България, на диверсификацията, на осигуряване на сигурни и разнообразни доставки на енергийни източници”, заяви Мустафа. Последната дума и поемане на отговорност дали то може да работи в V реактор, е на Агенцията за ядрено регулиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика