И Швеция въвежда ваксинационен паспорт

1869
И Швеция въвежда ваксинационен паспорт
Снимка: iStock

Швеция ще последва съседна Дания и ще създаде дигитални „ваксинационни сертификати“, които гражданите могат да използват за пътувания в чужбина, за срещи с възрастни роднини в домове за възрастни, или дори само, за да седнат в ресторант, пише The Telegraph.

„Ваксинационният сертификат ще увеличи желаещите за самата ваксинация“, заяви министърът на здравеопазването на Швеция Лена Халенгрен на пресконференция по обявяването на мярката.

Дания въвежда цифрови паспорти за ваксинация

Датското правителство реши да въведе цифрови сертификати за ваксинация срещу COVID-19 в страната. Това се съобщава в прессъобщението на...

По нейните думи, сертификатите ще се съдържат на телефоните на гражданите и ще могат да бъдат използвани като ваксинационен паспорт „за почивки в чужбина или за срещи с близките си“.

Всички ваксинирани в Швеция вече получават сертификат от доставчика на ваксини, но цифровият сертификат ще бъде директно на телефоните им.

Шведският министър за цифрово развитие Андерс Йгеман заяви, че планът е сертификатите да бъдат достъпни до 1 юни. „Нашата цел е работата да върви възможно най-бързо и цифровата инфраструктура да бъде създадена до лятото“, каза той. „Когато Швеция и страните около нас започнат да се отварят, вероятно ще се изисква ваксинационен сертификат, за да пътува и да участва в други дейности“. Той прогнозира, че бизнеси като ресторантите може в бъдеще да изискват доказателство за ваксинация от клиентите, предаде агенция Фокус.

Съобщението се появи ден след като Дания обяви подобна схема, която изпълняващият длъжността финансов министър Мортен Бодсков определи като „допълнителен паспорт, който можете да имате на мобилния си телефон, документиращ, че сте били ваксинирани“. От Копенхаген обявиха, че се стремят да подготвят своя цифров паспорт „след три до четири месеца“. Бизнесът в Дания лобира за цифрови паспорти от няколко месеца с аргумента, че ще позволи на магазините, ресторантите и други бизнеси да се отворят по-бързо.

Атина: Европейският съюз приема гръцкото предложение за "ваксинационен паспорт”

Държавите-членки на ЕС приеха днес насоки за доказване на ваксинация за медицински цели, предложени от гръцкия премиер Кириакос Мицотак...

„Използвайки дигиталното си предимство, можем да позволим пътувания и участие в културния живот в Дания. Ще имаме полза от „коронапаспорта“ в продължение на много години“, обяснява Ларс Сандал Соренсен, главен изпълнителен директор на Датската индустриална конфедерация.

Урсула фон дер Лайен, председател на Комисията на Европейския съюз, през януари заяви пред португалски вестник, че подкрепя идеята за общ сертификат за ваксинация на ЕС. Инициативата за ваксинация, подкрепена от компании от частния сектор като Microsoft, Salesforce и Oracle, има за цел да накара „участващите здравни организации“ да предоставят цифров достъп до записите за ваксинация, така че ваксинираните да могат да получат сертификат, който могат да носят в цифров портфейл или като PDF.

Швеция се стреми да ваксинира всички на възраст над 16 години до последния уикенд през юни, но забавянията в доставките на ваксини правят това все по-малко вероятно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа