Общините ще могат да възстановяват ДДС за ВиК инфраструктура

4445
Общините ще могат да възстановяват ДДС за ВиК инфраструктура
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност. С тях се въвежда преходен режим, който дава право на общините като собственици на ВиК инфраструктура, изградена по Оперативната програма "Околна среда", да упражнят право на данъчен кредит за начислен ДДС по доставки, получени след 1 януари 2007 г., съобщава Expert.bg.

Депутатите одобриха измененията със 109 гласа „за”, 1„против”, а 17 се въздържаха, предаде "Фокус". 

ГЕРБ товари бюджета с нови 150 млн. в проект за изменение и допълнение на Закона за ДДС

Още 150 милиона лeвa за финансирани по европейските Структурни фондове и Кохезионен фонд за изплатено ДДС по големите "водни проекти" щ...

Законопроектът ще коства 150 млн. лв. на приходната част на държавния бюджет.

Претенции между общините и Министерството на околната среда и водите, свързани с неточности в сумите, които министерството е предоставило като информация на НАП, ще се уреждат между тях по общия ред. Уредено е и третирането на неприключилите данъчни производства.

С проекта не се въвеждат норми на правото на Европейския съюз, поради което не се налага по акта да бъде изготвена справка за съответствие с европейското право.

Законът е изготвен от Менда Стоянова и Диана Йорданова от ГЕРБ. Вносителите припомнят, че преустановяването на финансирането е в следствие на получено писмо от ЕК, че от началото на програмата направените от общините разходи за ДДС по водните проекти са недопустими за финансиране със средства на европейските Структурни фондове и Кохезионен фонд, тъй като на крайния етап от експлоатацията на изградената ВиК инфраструктура (доставката на вода на населението) се генерират приходи, облагаеми с ДДС. Те посочват, че идеята за възстановимост на данъка не зависи само от статута на бенефициента и определянето му за данъчни цели като данъчно задължено или данъчно незадължено лице.

Кабинетът предлага забрана на строежите в свлачищни райони

Ще предложим забрана за строителство в свлачищни райони и в такива без ВиК мрежа. Това заяви пред журналисти министърът на регионалн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com