Огромни апетити за дюните между Несебър и Слънчев бряг

10718
Огромни апетити за дюните между Несебър и Слънчев бряг

Граждански екосдружения алармираха, че отново има апетити за застрояването на дюните между Несебър и Слънчев бряг. Става дума за територията около популярното заведение "Фрегатата".

Екип на БНТ провери какво се случва на място. Около 10 хектара са пясъчните дюни. Те са защитена територия. През годините върху тях бяха построени хотели, заведения, карат се бъгита, а има и изнасяне на пясък за строежи. Сега сигналът е за инвестиционни интереси в защитената местност "Бабата".

Чайка остави на тъмно Слънчев бряг

Мъртва птица, най-вероятно чайка, стана причина за спирането на тока в курорта Слънчев бряг в неделя вечерта. Авария, причинена от пти...

Според хотелиери обаче депутати от бургаския регион са отрекли подобни възможности. В писмо до медиите те са обещали, че в промените на Закона за Черноморието няма да бъдат облекчавани забраните за строителство в 100-те метра от морето. "Още не можем да преодолеем това застроявене, което е в момента, сега изведнъж да започнем ново застроявене, и то на дюните", коментира Венелин Ташев - собственик на хотел. 

Репортерската проверка показва, че в канцеларията на акционерното дружество "Слънчев бряг" и в община Несебър няма документ за инвестиционно намерение. По думите на Златко Димитров, изп. директор на "Слънчев бряг" АД в "Слънчев бряг", което е собственик на инфраструктурата в курортния комплекс, не е входирана и не е постъпвала информация за промяна статута на дюните в курортния комплекс.

Кметът на Несебър каза, че има слухове за промяна на статута на дюните, но досега реално искане няма.

"Дюните са си тука, никой не е посягал на дюните, нито е променял статута на дюните, нито ще го направи, тъй като има закон. В такива общини туристически се преплитат много интереси...", коментира пък Николай Димитров, кмет на община Несебър. 

Чистят морето със 172 млн. от Европа

Морето от Слънчев бряг до Созопол ще се изчисти със 172 млн. лв. от Европа. Проблемите с недостатъчния капацитет на пречиствателната с...

От регионалното министерство са категорични, че статутът на дюните не може да бъде променен, защото те са изключителна държавна собственост. Експерти потвърдиха, че по уникалните пясъчни хълмове в местността "Бабата" не са открити никакви нарушения.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...