Пак сме най-недоволни от живота си в Европа

6144
Пак сме най-недоволни от живота си в Европа

В България и Унгария живеят най-недоволните от живота си европейци, докато в Дания хората са най-щастливи. Това сочат резултатите от проучване на качеството на живот на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound).

Проучването дава общата картина на живота според европейците през последните пет години на икономическа криза. Анкетата обхваща 27-те страни членки на ЕС както и седемте страни кандидатки за членство.

Не сме били нещастни, правели сме се на такива

"Българите не са нещастни, а по-скоро предпочитат да се представят за такива. Те смятат за нещастни не толкова самите себе си, а по-с...

Средното равнище на удовлетворение от живота на европейските граждани е 7,1 по скала от 1 до 10, съобщават от агенцията.

По-ниски нива на удовлетвореност са отчетени при хората на възраст между 50 и 64 години, както и при безработните, самотните родители и хората, които поради някакви причини не работят.

Равнището на оптимизъм и щастие е спаднало с над 20 процента в някои страни от Европейския съюз, а над една трета от хората отчитат влошаване на финансовата си ситуация през изминалите пет години, пише БЛИЦ.

В сравнение с последното проучване през 2007 година повече хора, които са имали добри доходи и качествени домове, сега се борят с безработицата, задлъжнялостта и общата несигурност, а достъпът им до услуги е по-труден, посочват от Eurofound.

Заплатите ни ще станат европейски след 12 години

Ще трябва да минат още 10-12 години, за да настигнем средната заплата в напредналите европейски страни. Това призна пред Нова телевизи...

Според проучването за много хора е по-трудно да "свържат двата края" - 7 процента изпитват големи трудности. Сред отделните страни членки се наблюдават значителни разлики - от 22 процента в Гърция до 1 процент във Финландия.

Доверието в обществените институции, правителството и парламента също доста е намаляло в ЕС. Най-големи са спадовете на доверието в страните с най-сериозни икономически проблеми, като Испания и Гърция.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com