X
 
 

Почина режисьорът и преподавател доц. Юлия Кънчева

10615 2
Почина режисьорът и преподавател доц. Юлия Кънчева
Снимка: Getty Images/Guliver
Почина режисьорът и преподавател доц. Юлия Кънчева, съобщи БГНЕС. Тя си отиде на 63-годишна възраст.

Юлия Кънчева е родена на 1 юли 1956 г. в София. През 1980 г. дипломира кино и телевизионна режисура във ВИТИЗ "Кр. Сарафов".

Режисьорът Георги Дюлгеров е приет в "Пирогов", ударен е от кола

Режисьорът Георги Дюлгеров е в "Пирогов", след като е бил блъснат от кола днес. За това съобщи във Facebook журналистът Игор Марковски....

Доц. Кънчева е автор и режисьор на 17 документални филма, две телевизионни постановки, една игрално-документална новела, един телевизионен игрален филм в две части. Тя е автор и на няколко телевизионни предавания за БНТ. Автор е също и на едноактна пиеса и два сценария за игрални филми. Има множество публикации в специализирания печат и пресата.

Юлия Кънчева има редица номинации и престижни награди. Сред тях са номинация PRIX EVROPA за документалния филм "FOR SALE" - гр. Берлин, 2009г.; Специалната награда на журито на МФФ "Златен Витяз" - гр. Москва, 2007г. за филма "Черният път на Христовите невести".; Главна награда за документален филм "СРЕБЪРЕН ДРАКОН" на Международния фестивал в гр.Краков - Полша, 1989г. за филма "Животът е пред нас".;

За филма "Без упойка" (заглавието е като на филма на Анджей Вайда) е получила наградата на публиката и наградата на "Сейко" на Световния фестивал в Токио - 1989 г. За същия филм е носител и на наградата на PRIX EVROPA - Страсбург, 1989г.

Награда за режисура "Златна пролет" за филма "Галоп, галоп..." - 1983 г.; Две национални награди за режисура и дебют за филма "Галоп, галоп..." - 1984г.

Правителственият "Фалкон" върна режисьора Павел Васев от Москва

Режисьорът Павел Васев, който получи инсулт в Москва, бе докаран с правителствения фалкон в България и е вече в "Пирогов". Двама специ...

Доц. Кънчева от 2000 г. е щатен преподавател в департамент "Кино, реклама и шоубизнес" на Нов Български Университет.

Нейното творчеството е представяно като специално събитие в Музея на жените в изкуството във Вашингтон, Д.С. - 2002г. и в Културния център на България в гр. Берлин - 2009г., както и през 2011г.

През 2016 г. тя представи авторския документален филм "В огледалото". Месеци преди да си отиде на своя фейсбук профил тя споделя откъс от този филм.

Погребението ще бъде в петък, 14 юни, от 13.30 часа в църквата "Света София".

Actualno.com

Етикети:

  • До анонимния 2 До анонимния преди 8 месеца Профил на трол?
    Бегай да търкаш билетчета и пацата си бе! Злобно плиткоумно анонимно тролче! Хора като режисьорът, който обиждаш, събраха над 300 човека на погребението си в делничен ден! Теб сигурно няма да има кой да те метне в ямата, грозньо! Направи услуга на обществото и си тегли въжето, идиот.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Уникална фамилия има тази от фейсбук. Аз ако бях от много време щях да си сменя фамилята. Тая не я познавам , но така както разбирам от actualno е доста сериозен соросоиден кадър. Нейното така наречено изкуство е представяно ласкаво във Вашинктон столицата на Империята на Злото. И всъщност една соросоидка по малко което не е зле честно казано.
Последно в Актуално