Правителството разплатило изцяло "Водното огледало"

2703
Правителството разплатило изцяло "Водното огледало"

Правителството разплати изцяло строителството на "Водното огледало" в Кърджали. То предостави по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството 5 441 254 лв.

Със средствата ще бъде изплатена законната лихва за забава по проекта "Укрепване на бреговете на р. Арда в района на гр. Кърджали", намалена с 15 на сто съгласно постигнато споразумение между кабинета и изпълнителя на обекта – ДЗЗД Обединение "Арда Кърджали".

Т. нар. "Водно огледало" в Кърджали беше открито през 2009 г. без тогавашното правителство да се разплати за строителството му. През февруари т. г. Министерският съвет предостави 23 918 010 лв. за погасяване на задълженията за периода от 2007 г. до средата на 2009 г.

Извършването на плащането ограничи загубата за държавния бюджет в размер на лихвата, която продължаваше да се начислява върху дължимата сума. С постановлението си от м. февруари правителството възложи на вицепремиера и министър на финансите и на министъра на регионалното развитие и благоустройството да проведат преговори с оглед постигане на споразумение за уреждане на задължението за лихва. В преговорите е постигнато 15-процентно редуциране на размера й.

Министерският съвет прие и решения за отчуждаване на имоти и части от имоти – частна собственост, за държавна нужда. Те са необходими за изграждането на участъци от Софийския околовръстен път, обходния път на Враца и на автомагистрала "Тракия". Терените се намират в землищата на София, Враца, с. Нефела, община Враца, и на с. Кабиле, община Тунджа.

Средствата, необходими за отчуждителните процедури, се осигуряват от Агенция "Пътна инфраструктура". Решенията може да бъдат обжалвани в 14-дневен срок от обнародването им в "Държавен вестник". Постановлението и четирите решения са приети от правителството неприсъствено.

Редактор: Георги Иванов

Делото за Водното огледало прекратено

Върховната касационна прокуратура (ВКП) прекрати делото за Водното огледало в Кърджали, предаде БГНЕС. Обвинението е несъставомерно, д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com