Преди Коледа ще е ясно какво показва европроверката на прокуратурата ни

1885
Преди Коледа ще е ясно какво показва европроверката на прокуратурата ни
Снимка: БГНЕС

Точно преди коледните празници би трябвало да са ясни резултатите от европейската проверка на работата на българската прокуратура. Анализът се прави от новата служба за подкрепа на структурните реформи към ЕК и беше договорен след силна съпротива от главния прокурор Сотир Цацаров. Международен анализ на държавното обвинение предлагаше първо бившият правосъден министър Христо Иванов, но идеята му бе отхвърлена. След това за подобно нещо се съгласи премиерът Бойко Борисов, а след него и Цацаров.

Според в. "Сега" резултатите ще бъдат обявени в срока 15 - 20 декември. Само част от доклада обаче ще бъде публична. Големият доклад ще остане тайна, а публично ще бъдат представени препоръките и най-важните обобщения.

Цацаров е спрял съдия да стане преподавател с мотива, че си завършил делата заради новия пост

Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Инспектората към Висшия съдебен съвет да провери съдията Петко Петков от Софийския районен съ...

Структурният анализ на прокуратурата предизвика сериозни скандали още преди да бъде завършен. За написването му у нас пристигнаха четирима прокурори от Германия, Франция, Великобритания и Холандия. Те трябваше да се срещнат с различни магистрати, НПО-та, членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и др.

Във ВСС тогава се разрази скандал, тъй като представляващият Димитър Узунов еднолично определи кои негови колеги да се срещнат с четиримата, без да подложи въпроса на гласуване. Оказа се, че е избрал само членове на съвета, известни като силни поддръжници на Цацаров. Заради това решение председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска оставката на Узунов. Съветът не прие предложението, а представляващият предприе контраатака срещу реформаторски настроеното малцинство в съвета.

Да се направи структурна проверка, подобна на тази на прокуратурата, и на други звена от съдебната власт като инспектората на ВСС и съда - това е една от идеите на Министерството на правосъдието за продължаване на наблюдението.

Какво обхваща европроверката

Радикалната съдебна реформа отново е на дневен ред - ще я подкрепи ли НС?

Проект за решение за принципна подкрепа за т.нар. радикална съдебна реформа на Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" в...

Мисията проверява делата за източване и изпиране на 7,5 млн. евро от програма САПАРД, прекратеното разследване срещу бившия депутат от БСП и някогашен председател на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, станало известно като "Медузите", и акцията срещу ексшефа на ДАИ Цветелин Цветанов, който бе арестуван наскоро заради корупция. Другите дела, които са обект на европроверка, са процесът срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, това за кражбата на фирма на немския гражданин с български произход Константин Мавродийски и дело за пране на пари, което се води в Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com