Природозащитници: Предложеният тунел под Шипка нарушава европейското законодателство

7120
Природозащитници: Предложеният тунел под Шипка нарушава европейското законодателство

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към МОСВ одобри доклада по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проект за обходен път на град Габрово и тунел под Шипка, който ще породи сериозни проблеми както от социална, така и от екологична гледна точка, алармират от коалицията "За да остане природа в България", предаде БГНЕС.

Обходен път на град Габрово е необходим, тъй като в момента целият трафик от и за прохода Шипка минава през града. Според настоящия проект обаче пътят на места на практика не е обходен, а пресича жилищни квартали. По този начин той ще засяга частни имоти и ще доведе до утежняване на атмосферното замърсяване в засегнатите квартали.

От екологична гледна точка проблем е фактът, че нито проектът, нито докладът по ОВОС разглеждат варианта за дълъг тунел (7 400 м), предвиден в заданието за доклада по ОВОС през 2012 г. Разгледан е само вариантът за къс тунел (3 200 м). Късият вариант на тунела би означавал, че в най-добре запазената част на Природен парк Българка пътят ще се строи на повърхността, което ще доведе до пряко унищожение на гора и местообитания на кафява мечка, рис и вълк, както и на други животински и растителни видове. Мечката е вид, приоритетен за опазване в Европейския съюз и България е длъжна да предвиди алтернативи, които да намалят въздействието върху местообитанията.

Дълъг вариант на тунела е точно такава алтернатива, защото ще намали значително прякото унищожаване на гората, растенията и животните в Природен парк Българка, създаден през 2002 г. именно за да опазва дивата природа. От друга страна той ще осигури по-бързо и лесно преминаване на Стара планина. "България не може си позволи да иска европейски пари, без да спазва европейското законодателство, просто защото няма да ги получи", коментират от коалицията "За да остане природа в България".

Според природозащитниците проектът и съответно докладът по ОВОС и оценката за съвместимост следва да бъдат преработени така, че да отговорят на притесненията на гражданите на Габрово, 700 от които вече са подкрепили подписка против разглеждания вариант на обходен път; да се предвиди дълъг вариант на тунела , т.нар. V етап от проекта.

ВЕЕС е консултативен орган и крайното решение се взима от министъра на околната среда и водите. Коалицията "За да остане природа" настоява министърът на околната среда и водите да не подписва решение за съгласуването на проекта в този му вид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com