Протести в цялата страна срещу "зеления сертификат", в София скандират "Кацаров, оставка!" (СНИМКИ, ВИДЕО)

18578
Протести в цялата страна срещу "зеления сертификат", в София скандират "Кацаров, оставка!" (СНИМКИ, ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Национален протест под мотото: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“, организиран от асоциации на на заведенията и туристическия бранш , има в много градове в страната.

Протестът е срещу здравните мерки, въведени от служебното правителство, които според представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на "зелените сертификати" е дискриминационна и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

В София демонстрацията започна в 15 часа на Орлов мост, като протестиращите блокираха ключовото кръстовище, скандирайки "Оставка!". В района имаше засилено полицейско присъствие.

В началото Ричард Алибегов, председател на Алианса на туристическата индустрия в България и на Българската асоциация на заведенията, заяви:

„В София – 80% спад на оборотите, в провинцията се стига до 90. Вече масово колеги ще затварят, освобождават се служители. В София само в първите 3 дни само в нашата асоциация има 1300 молби за напускане от служители. Работа няма абсолютно никаква, хората са много притеснени. Експериментът, който нашата държава прави с икономиката, се оказва, разбира се, неуспешен. В чужбина въведоха сертификата при 60% ваксинация. Не приеха и предложенията на бизнеса, което щеше да спаси малко от малко икономиката – да се приемат антитела и тестовете да бъдат безплатни, които Европа така или иначе плаща, защото в цяла Европа тези първи тестове са безплатни, поети от ЕС“.

Протестиращите се отправиха по бул. "Цар Освободител" към сградата на Министерския съвет. Шествието премина под прозорците на властта с писък на свирки и вувузели, и спря пред здравното министерство, където протестиращите започнаха да викат "Кацаров, оставка!"

Протести имаше в почти всички големи градове в страната, обобщава БНР.

Във Варна протестът също блокира ключови кръстовища. Над 200 ресторантьори, хотелиери, собственици на обекти, работещи в бранша се включиха в организирания днес след обяд първи за града протест срещу задължителните зелени сертификати за ваксиниране в Кюстендил. Те настояват за справедливост спрямо бизнеса и тяхната дейност, отмяна на някои от въведените забрани и ограничения. Шествието, огласяно от тъпани и тромби, мина по централния булевард "България".

В Пловдив протестът на собственици и на работещи в заведения блокира едно от най-оживените кръстовища в центъра - това до Баня Старинна.

В Стара Загора над 300 ресторантьори, хотелиери и подкрепящи ги граждани блокираха кръстовището между улиците "Ген. Гурко" и "Патриарх Евтимий".

В 15 часа ресторантьорите затвориха обектите си и се събраха пред Областната управа, откъдето се отправиха на изток, а половин час по-късно спряха движението на едно от най-натоварените кръстовища.

Протестиращите поискаха за издаването на „зелен сертификат“ да се признае тестът за антитела, а държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане, настояват от работещите в сектора.

В Бургас протестът срещу въвеждането на зелен сертификат премина с блокиране на движението по ключови булеварди в града.

Над 300 протестиращи се събраха пред РЗИ в Бургас. Демонстрацията започна с кратък митинг.

След това със скандирания „Оставка“ и шествие протестиращите преминаха по булевардите „Сан Стефано“ и „Христо Ботев“, където спираха на пешеходните пътеки край светофарите, за да блокират движението.

Шествието стигна до кръстовището пред бургаската гара. Там блокадата продължи 10 мин., а коли и 6 автобуса на градския транспорт се наложи да изчакат.

В Ямбол около 200 хотелиери, ресторантьори и техните служители отново протестираха. За кратко беше затруднено движението по един от основните пътни артерии. 

Близо 1000 са заетите в сферата на този вид услуги в Ямболска област. Част от служителите са се ваксинирани, но е необходимо още време, посочи областният председател насъюза на хотелиерите и ресторантьорите Никола Нинов.

"В тази обстановка никой не може да работи! Десет заведения са затворени от началото на седмицата и поне 10 -15 се готвят да затворят събота и неделя".

В Плевен протестното шествие тръгва от площад „Стефан Стамболов“ до сградата на областната администрация.

Огнян Георгиев има четири заведения и 50 души персонал. Той е областен координатор на Българска асоциация на заведенията за Плевен:

„Ние принципно не сме против зеления сертификат. Ние сме против начина, по който го въведоха – при 20% ваксинирани да въведеш зелен сертификат означава, че убиваш икономиката. Ние искаме хората с антитела да получат зелен сертификат, така както е в Австрия например, искаме антигенните тестове да станат наистина безплатни, и най-важното – искаме, ако ще го въвеждаме този сертификат, той да важи за всички“, каза Огнян Георгиев.

Бизнесът на национален протест заради „зеления сертификат“

Бизнесът излиза на протест в 15 часа днес в цялата страна под надслов „Всички заедно!“, предаде БГНЕС. Българската хотелие...

В Благоевград демонстрацията на засегнатите от Covid мерките е пред сградата на Регионалната здравна инспекция.

Във Велико Търново протестното шествие на ресторантьорите, представители на бизнеси в сферата на търговията и услугите и на противниците на "зеления сертификат" ще блокира движението от паметника „Майка България“ до кръговото кръстовище до областната болница.

В Ловеч за втори пореден ден Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите организира протест пред сградата на областната администрация. Очаква се в протеста да се включат представители на други засегнати браншове и граждани.

В Габрово протестът ще започне по-късно, в 18 ч. Ресторантьори, собственици на фитнес зали и граждани ще протестират под наслов „Не на ограниченията! Да на свободата!“.

Протестът, обявен за по-късно днес, е вторият за тази седмица в Габрово. В понеделник на призива на заетите в ресторантьорския бранш и във фитнес-залите откликнаха близо 500 души, недоволни от въвеждането на "зеления сертификат" за достъп до обществени места, дейности и публични събития.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com